Дискотека: мъж и жена си разменят погледи, пият, смеят се, танцуват, после се целуват. Мъжът води младата жена в дома си, заключва вратата, тя иска да си тръгне, той я изнасилва.
 

След края на видеоклипа седем мъже на по 30-ина години, дошли в Берлин от Сирия, Ирак или Афганистан, са приканени да изразят мнение. "Тя пи прекалено много, те спят заедно", казва един от тях, убеден, че момчето се е възползвало от опиянението на младата жена и е злоупотребило с нея. "Той знаеше много добре какво иска", допълва друг.
 
Тук се намесва преподавателката Карола Пиетруски-Ниан, за да каже, че "това се случва често в Берлин, младежите пият прекалено много, вземат наркотици" и в някои случаи може да се стигне до такъв вид агресия.
 
Участниците в 4-часовия курс, озаглавен „Заедно за сигурност“, който в момента се провежда само в Берлин, са се записали доброволно, пише АФП.
 
Комисарят по интеграция Анет Видман-Мауц призовава подобни класове за сексуално образование да се провеждат на повече места сред бежанците след случая на групово изнасилване във Фрaйбург, за който са заподозрени 10-11 имигранти.
 


Това са ключови въпроси в държава, приела за четири години няколкостотин хиляди бежанци и все още преследвана спомена за случилото се в Новогодишната нощ през 2015 г. в Кьолн, когато бяха извършени множество сексуални посегателства, главно от граждани на страни от Магреба.
 
В Норвегия, след множество гнусни изнасилвания, в които бяха замесени бежанци, между 2013 и 2015 г. мигрантите бяха задължени да преминават такова обучение.
 
В Германия през 2018 г. беше регистрирано увеличение от 15 процента на сексуалните престъпления и посегателства, извършени от чужденци - 6046 случая в сравнение с 5258 предходната година, сочи официалната статистика. Това увеличение е свързано отчасти със затягането на законодателството след 2016 г.
 
В един от най-бедните квартали на Берлин, Марцан, където са настанени голяма част от хилядите бежанци, пристигнали в столицата от 2015 г. насам, седемте мъже участват в четиричасовия курс „Заедно за сигурност“.
 
Става въпрос за обучение за сексуалното поведение и съгласието. „Това са трудни теми, говорете свободно“, насърчава ги обучаващата.
 
„Не се ядосвайте“
 
Събрани около маса с подноси с плодове пред тях, и седемте мъже, неженени и повечето без деца, са се включили доброволно в това обучение, организирано от норвежката организация "Хироу", която управлява множество домове за мигранти в Германия.
 
Как става ясно дали една жена е съгласна? Какви съвети да дадем на бежанците, които идват от държави, където момичетата и момчетата често учат в отделни учебни заведения, където публичните прояви на нежност са забранени, където изнасилването в рамките на двойката не се смята за престъпление?
 
В едно от видеата се показва каква е разликата между секса по взаимно съгласие и изнасилването.
 
„То е като да питаш човек дали иска чаша чай. Ако тя каже „Да, с удоволствие“, то е, защото тя наистина иска една“, обяснява глас зад кадър на английски.
 
„Ако се колебае, можете да направите чая и да попитате отново. А ако някой ви каже: „Не, благодаря. Не прави чай и не се ядосвай“, същото е и със секса“, продължават във филма.
 
В друго упражнение всеки участник застава срещу друг обучаващ се. Видеоекран им показва на какво разстояние могат да се приближат един до друг и къде се намира "личната граница" на интимността.
 
„Две правила“
 
Не бива да се допирате до събеседника си. Същото е и с децата, те не обичат да бъдат прегръщани насила", казва обучаващата.
 
А как стоят нещата със съгласието в двойката? "Допреди няколко години изнасилването в рамките на двойката не беше смятано за престъпление в Германия", отбелязва преподавателката.
 
"При нас имаме два закона: държавния и семейния, на рода", обяснява участник.
 
За много от тези хора задължението да заклеймиш свой близък, извършил изнасилване или актове на малтретиране, не се подразбира, още по-малко, ако виновникът е баща им. "При нас честта е важна ценност", обобщава участник.
 
Друг е смутен от факта, че в Германия детето може да запази фамилното име на майка си при развод.
 
Хайнц-Юрген Вос, преподавател по сексология в университета в Мерзебург, смята тези обучения за полезни, тъй като "съществуват културни различия и различия в нравите". Той е на мнение, че такова обучение трябва да се въведе в цяла Германия, което ще е предизвикателство, тъй като образованието и обучението са в компетенциите на провинциите.
 
Според неправитествената организация "Про-Азил" е обратното, "човек усвоява по-добре ценностите и нормите в ежедневието, отколкото в клас. Най-добрата интеграция и превенция са контактите, училищната подкрепа и достъпът до трудовия пазар".