По веднъж на ден се осигурява храна за бездомните в повечето от центровете за временно настаняване у нас. Това обикновено е топла вечеря, сготвена от социалния патронаж в съответната община. Тъй като приютите получават държавна субсидия, но тя не е достатъчна, местните власти допълват необходимите средства.

В София и Русе се осигурява хранене три пъти на ден, а в Русе даже раздават суха храна за почивните дни, когато кухнята в приюта не работи. Във Варна също храненето е веднъж на ден, но само в работните дни. Средната цена, която кметствата могат да отделят за топла храна в центровете за бездомни, е между 5 и 8 лева дневно.

Студ

В столицата има пет центъра за хора без покрив над главите, в Пловдив са три, в Добрич – два, във Варна е един, но с голям капацитет, а в Бургас, Стара Загора, Благоевград и още няколко града са по един. Центровете вече работят целогодишно. Когато свие студ и температурите паднат под нулата обаче, се налага да се слагат допълнителни легла. Капацитетът на центъра в Бургас е 30 места, но в екстремни ситуации броят на приютените нараства до 50 души, пише "Телеграф"

Между 1 декември и 31 март приютите се пукат по шевовете, защото тогава несретниците имат най-голяма нужда от подслон. Настаняването е за три месеца, най-студените през годината. В Русе настаняват за половин година, а други центрове са приели правилото за три месеца настаняване и с молба за още три, при необходимост. И във Варна настаняването е до три месеца за пълнолетни с постоянен адрес на територията на общината. При извънредни обстоятелства се приемат хора и без адрес, но само за седмица. Капацитетът на центъра е 100 души, като има възможност за надвишаването му при много студени дни.

В такива случаи се подслоняват за три работни дни, уточняват от общинската социална дирекция в морската столица. При общ капацитет 510 места са приютите в София, към настоящия момент от социалната услуга се възползват общо около 350 семейства с деца и сами възрастни, като бройката на хората постоянно се променя, допълват от Столична община.

Помощ

Освен подслон и храна, хората, изпаднали в крайна нужда без дом, получават здравни грижи, социални консултации, придружаване и др. Когато потърсят помощ, повечето от тях са доста окъсани, затова служителите се грижат да им осигурят чисти дрехи, които се набират с дарения. В приюта те могат и да се изкъпят, след като са изкарали месеци на улицата. За бездомниците без документ за самоличност, доведени по спешност от МВР, от болница и неправителствени организации, се прави служебна справка с органите на МВР и се попълва приемен протокол. Изискването е да могат сами да се обслужват в ежедневните си нужди и да са способни осъзнато да носят отговорност за действията си.

Социални

При постъпване в център за бездомни освен битовите нужди от първа необходимост се оказва, че хората имат необходимост от социално обгрижване. Някои се настаняват в други социални институции, където могат да получат дългосрочна грижа. Те могат да си изберат личен лекар и да се регистрират в бюрото по труда, ако не са го сторили. Получават съдействие да си подготвят документи за ТЕЛК и за пенсиониране.

В София помощ в центровете за бездомни търсят и хора от много други места в страната, затова ако желаят да се завърнат там, където имат подкрепяща среда или могат да ползват социални помощи, се предоставя безплатен транспорт. От социалните общински служби информират за пристигането им съответната дирекция "Социално подпомагане" и или техните близки и познати. Те получават и медицинска грижа, предлагана от общинските болници и болниците за долекуване.

Камери следят за сигурността

Камери следят за сигурността в центровете за бездомни. Те не са разположени в спалните помещения, но общите части се наблюдават. Достъпът се регулира с пропускателен режим и не се допускат външни лица. Абсолютно забранена е и употребата на алкохол, на нарушителите им се налага да напуснат. Тези, които работят, плащат за престоя си с 30% от заплатата. Толкова плащат и хората, които получават пенсия. При настаняване на всеки от домуващите се правят на място тестове за Ковид.

Дарения

Католическата организация „Каритас“ помага на центровете за бездомни и работи активно в тази сфера. Тя осигурява подкрепа в “Добрият самарянин“ в Русе. Мобилен център към „Каритас София“ пък предоставя здравна, социална и психологическа подкрепа, храна, дрехи, лекарства от първа необходимост. Разчита се на дарения, които традиционно са най-много по Коледа.

Организират се също базари с изработени от потребителите предмети и това също помага за издръжката. Особено ценени са дарения на зимни якета, топли обувки, бельо, пуловери, както и пакетирани храни и консерви.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук