"Преизбирането на Бойко Борисов за лидер на ГЕРБ не е изненада за никого. ГЕРБ е в задънена улица, нямат правилен ход. При СДС - те са партия, която носи символа на прехода, но към днешна дата не може да се каже, че са в цветущо състояние". 

Това обобщи пред БНР политологът Слави Василев във връзка с провелите се през почивните дни два партийни форума. 

По думите му ситуацията на международната сцена не прави нещата по-лесни за управляващите, "които искаха да покажат на гражданите, че много бързо, когато се смени моделът "Борисов", ще заживеем различен живот". 

"Това не е така, а причините са смесени. Външнополитическият натиск върху икономиката дава отражение върху възможността да се осъществят реформи в държавата. Натискът, който цените на енергоносителите поставя върху икономиката, спъва управляващите. Но сигналите, които те биха могли да дадат на гражданите - че желанието да се работи начисто е факт, не идват". 

Политологът коментира, че казусът с Александър Дунчев "добре ознаменува вътрешнополитическата конюнктура в рамките на коалицията": 

"Ако Кирил Петков и Асен Василев не подкрепят депутат, който излиза с определени факти за практики в горския сектор, това ще говори за цялостната динамика в правителството". 

Според него с войната в Украйна няма почва за политическа нестабилност у нас

"Каквото и да е правителството на Кирил Петков, то трябва да остане на власт".