Намесата на президентския секретар Пламен Узунов и братя Бобокови в казуса с танкера „Бдин“ (старо наименование - „Бадр“) от декември 2018 г. насам вероятно е причина за поредица от съдебни дела, които случайно или не, приключват скорострелно и в полза на Либийската държава, установи проверка на БЛИЦ.

Така набързо покрай петролните интересите на братя Бобокови в Либия ИА „Морска администрация“ се снабди с няколко отменени от съда административни акта, а ЧСИ Тотко Колев е със спрени права за период от още една година.
 Вече няколко месеца танкерът е под морски арест в пристанище Бургас, а като съдебна гаранция за евентуални вреди на собственика - израелско дружество, причинени от принудителния престой, е внесената от либийското държавно дружество сума от 100 хиляди лева по сметка на Бургаския окръжен съд. Сред морската общественост упорито се говори, че такава сума не покрива дори месечните разходи на собственика за поддръжката на кораба на корабната стоянка, заплати на екипаж, гориво, храна и вода на екипажа, пристанищни такси, които за танкер с подобен размер са приблизително 200 хиляди лева месечно. Въобще не се обсъждат пропуснатите печалби от наемите от търговската експлоатация на кораба, които в най-лошия икономически сценарий ще бъдат около 300 хиляди щатски долара месечно.

Петролните контакти и зависимости активирани от Либийската държава и братя Бобокови прозират и в кориците на съдебното дело за морския арест пред Бургаския окръжен съд. Решаващият съдия по него е Валентина Кърпичева – Цинцарска, съпруга на Стефан Цинцарски, който е главен юрисконсулт и ръководител „Управление на имущество“ в рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Стефан Цинцарски е син на небезвестния Евтим Цинцарски, който близо 15 години е бил директор на рафинерията. Евтим Цинцарски също така е бил общински съветник в Общинския съвет на град Бургас и почетен председател на Съвета на ветераните-нефтохимици.

От толкова много съдии в търговското отделение на Бургаския окръжен съд това дело попада за решаване от точно тази фамилия, тясно свързана с търговията и производството на петролни продукти. Предстои да видим коя друга петролна фамилия ще разгледа спора на втора инстанция в Бургаския апелативен съд.

Има много други въпроси около спечелените от Либийската държава съдебни дела за танкера „Бдин“ (старо наименование - „Бадр“), на които до този момент няма адекватен и разумен отговор, подобно на отговора на въпроса - откъде Пламен Узунов и братя Бобокови са се сдобили с решение на тричленен състав на Върховния административен съд една седмица преди да излезе официално в системата на съда. В тази връзка изникват и два важни въпроса. Колко струва благодарността за този жест от съдебния състав? Ако президентският секретар Пламен Узунов не познава съдията-докладчик по делото пред Върховния административен съд, то имат ли добри общи познати? 

В множество интервюта братя Бобокови и президентският секретар Пламен Узунов споменават случая с кораба „Бдин“ (старо наименование - „Бадр“) във връзка с „криминален случай“, „множество престъпления от длъжностни лица“, „тежък криминален елемент“ и т.н., като те един вид са „борци за правда и справедливост“, които спасяват държавата да не бъде обявена за „пиратска“ от Международната морска организация към ООН. Но осъдени лица за престъпления по случая с танкера „Бдин“ (старо наименование - „Бадр“) няма. Нали пак според същите герои всеки беше невинен до доказване на противното.

Президентският секретар Пламен Узунов дори организирал комисии за разследване на случая с танкера „Бдин“ (старо наименование - „Бадр“). Чудно в кое негово качество, с какви законови правомощия и компетенции го прави, на кое законово основание лобира и получава достъп до съдебни решения преди те да бъдат постановени? Не „пиратска“, а по-скоро „бананова република“ има опасност да превърнат държавата с такова безогледно вмешателство в съдебната система.

Според компетентните български правителствени служби и лица, сред които министърът на транспорта, министърът на правосъдието, министърът на външните работи, случаят е частноправен спор между либийска държавна компания и контрагента й българското дружество Булгаргеомин, в който не следва да се ангажира българската държава. Обратно, братя Бобокови и президентският секретар Пламен Узунов говорят за дипломатически скандал, стараейки се да ангажират държавата в полза на либийската страна в спора и по този начин да осребрят своите интереси в петролния бизнес в джамахирията.

Прокуратурата в лицето на Иван Гешев обеща, че ще вади на показ задкулисните връзки между политици и бизнесмени. Надяваме се, че това ще се случи и по време на разследването, в епицентъра на което са Пламен Узунов и Бобокови!

Интересното тепърва предстои! 

БЛИЦ ЩЕ СЛЕДИ ГОРЕЩАТА ТЕМА!