Исках да поканя повече участници , за да има повече конкуренция. Само "Рафал" не изпратиха оферта, а Израел изпратиха писмо, че няма да участват в състезанието. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, коментирайки офертите, предадени на нашата държава за закупуването на нови изтребители за родните ВВС в ефира на bTV. 

"Предпочитанията са за нови изтребители. Винаги едно ново нещо е по-добро от старото. Спорът за самолетите е актуален до толкова, до колкото ние имаме финансови възможности. Ние разполагаме с 1.8 милиарда лева с ДДС. Това обаче не е оферта за някаква обществена поръчка, тук става въпрос за 13 кашона с документи. Затова работната група ще работи 14 дни - до 19 октомври, за да направи анализ на предложенията и дали те отговарят на нашите изисквания", разясни Каракачанов процедурите около разглеждането на офертите. 

По думите му, след изтичането на този срок ще бъде представен доклад и започват същинските разговори за това, дали тези оферти могат да бъдат подобрени, по-специално ценово и технически. След това политико-военна група ще започне разговори по офертите. 

Министърът на отбраната поясни, че договорите са направени "държава с държава", за да не се стигне до корупциони практики. Каракачанов отрече за политически или лобистки натиск относно закупването на изтребителите. По думите му, страните с офертите, "само ще изтъкват, че техните изтребители са по-хубави, което е нормално" при такива преговори.