"Не съм вярвал, че ще ми се наложи в качеството на министър на отбраната да коментирам изказвания на президента, когото аз уважавам като институция и български офицер", заяви на днешния брифинг по повод протестите вицепремиерът Красимир Каракачанов. 

БЛИЦ припомня, че преди това вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че президентът Румен Радев иска цялата власт в страната и още по-голяма криза.

"Да започнем от онази случка, която разгневи и мен и вас, и 99% от българския народ. Когато в "Росенец" едни брутални гардове от НСО възпрепятстваха едни хора, които искаха да си правят политически пиар.

Но нека се върнем назад във времето. Този имот е продаден по времето на Иван Костов, след това сделката продължи и при правителството на Орешарски. И сега наследниците на тези партии питат какво правим. 

Казах много ясно, че тези, които хвърлиха българското знаме, трябва да бъдат наказани. Защото тези, които говорят много сега не са били никога на погребението на български войник, чийто ковчег е покрит със същото това знаме", заяви Каракачанов. 

"Разделението на властите е записано в конституцията и когато те не работят заедно в полза на хората, нищо добро не се е случило на същите тези хора. Това, което чух от президента  - той призова полицаите едва ли не да не изпълняват заповедите на министъра. Но не чух призив към провокаторите, които съвсем съзнателно атакуваха полицията. 

Обръщам се към президента - не отричам правото на всеки един българин да протестира, но очаквам всички да призоват хората, които участват на протестите да не провокират полицията. Това е същата тази полиция, от която очакваме да пази нашето здраве, нашият живот и нашата собственост. 

Има четирима ранени полицаи, счупени пръсти, счупен нос, това не е от братска прегръдка. Призовавам всички протестиращи да не си играят с огъня. 

Истината е, че историята на България го е показала - когато сме били разделени, нищо добро не се е случило. Призовавам за диалог, а не за омраза", категоричен бе вицепремиерът.

"Има начин да си изразиш волята, намеренията, без да чупиш, да трошиш и да нападаш полицията. 

Единствената рецепта за излизане от тази ситуация е диалог, нормален, цивилизован и без насъскване на привържениците. Защото тогава става страшно.

От моя кабинет на четвъртия етаж много добре се виждаше, че начело на опита за пробива на полицейския кордон седи добре организирана футболна агитка от фенове. На наш симпатизант вчера от охранителна фирма са му предложили 50 лева за участие в протеста", издаде Каракачанов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!