"В близките години ще има производител на коли в България, аз съм абсолютно убеден. Самият факт, че сме втори избор за "Фолксваген", а може и да сме първи, е голям успех за България." Това заяви в ефира на Нова телевизия икономистът Владимир Каролев по повод последните информации, че "Фолксваген" е избрал да строи завод в Турция, а не у нас. 

"Фолксваген взима решенията не защото мрази България и обича Турция или обратното, а от икономическа гледна точка. Парите не миришат. Може утре да се окаже, че това, което е било загуба, да се окаже плюс за България. Автомобилостроенето се развива изключително бързо, коментира и бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

Двамата експерти коментираха и въвеждането на 4-седмична работна седмица в малка консултантска фирма от Русе.

"Четиридневната работна седмица може да се въведе в консултантски фирми, но не е възможно да се въведе масово", коментира случая Владимир Каролев.

"Такъв тип работна седмица няма как да се въведе в заводи или фирми, които имат фронтофис, допълни Иван Нейков.

В целия свят вече започва да се гледа на производителността на всеки отделен работник. Ако в 19 и 20 век беше времето на големите колективи, то сега един работник може да има производителността на половин предприятие, коментира Нейков. Моделът, познат досега, ще се свива все повече в следващите години", допълни той.

"Важно е да си свършиш работата, а не да присъстваш на работното си място. В моята фирма работното време е 0 дни. Икономистът подчерта, че него не го интересува служителите му от фирмата му къде са: „Ако иска Иван и в Черноморец на плажа да бъде. Важното е да си свърши работата“, каза той.

"Не бива да се притесняваме и от роботите, които частично могат да поемат някои дейности. Това няма да доведе до съкращения или до обедняване на хората, допълни Каролев.

Нейков заяви, че наистина съвсем скоро ще станем свидетели на разчупено работно време и „вече няма да има сутрин рано юруш всички на трамвая“.