След около 50 години 75 процента от световното население ще живее в градовете. Гражданите на тези разпростиращи се, постоянно растящи метрополиси ще употребяват ресурси като храна, вода и енергия много по-бързо от останалата част от населението. Такава масова консумация ще доведе до увеличение на въглеродния диоксид и боклуците, които се изхвърлят, което според множество учени ще ускори глобалното затопляне и ще замърси градовете до такава степен, че на Земята ще е почти невъзможно да се живее.
Но науката има възможността да промени бъдещето на нашите градове. Бързо се прехвърлете напред във времето до 2050 с Discovery Science и усетете зеления градски живот в Екополис. Представете си място, където колите се движат с гориво от водорасли, хладилниците се захранват от звук, покривите са покрити с растения и боклукът се събира на свлачищни острови. Гледайте и изследвайте как днешните зелени технологии могат да спасят нашите градове и да създаде едно по-екологично бъдеще.
В спиращия дъха сериал на Discovery Science, съдържащ шест епизода, носителят на Нобелова награда д-р Даниел Каммен използва проекта Eкополис като основа за пробата на нови технологиии, които могат да променят характеристиките на околната среда в бъдещите мега-градове. Всеки епизод изследва няколко различни напреднали, технологични разрешения на специфични бъдещи проблеми на мега-градовете., като например как да се произвежда достатъчно храна и вода; намирането на чисти и надеждни източници на енергия; намаляне на зависимостта ни от петрола; намирането на нови начини за справяне с отпадъците; увеличение на енергиината ефективност на сградите.
Д-р Каммен оценява всяко инновативно решение на базата на тяхната възможност за внедряване и възможността им за намаляване на въглеродния диоксид. Избира по едно такова решение всеки епизод, според това до колко е ефективно. В последния епизод от сериала той подрежда петте решения от предишните епизоди, за да оцени от кое има най-бърза и неотложна нужда, за да може да се подобри екологичната съдба на нашите бъдещи градове. 
Discovery Science представя зеления град на бъдещето – Екополис всеки уикенд през март от 18.30 ч. по Discovery Science и по Discovery Channel в събота 7-и март от 23.00. /БЛИЦ