Христо Халваджиев-Халвата, който бе задържан в Пловдив, е настанен за лечение в МВР болницата в столицата. Това е станало няколко часа след ареста му на 12-ия етаж в университетската болница “Св. Георги” в петък вечерта. Халвата, който е един от най-приближените хора на братята Маргини, е обвинен, че участвал в манипулиране на търгове по обществени поръчки в Медицинския университет в Пловдив и в община Златоград.
В ареста е и бодигардът му Веселин Иванов. Бившият зам.-кмет на Златоград Венцислав Кутев и Васил Будев, помощник-декан на Стоматологичния факултет, са освободени. Срещу тях има проверка за длъжностни нарушения при търгове за гориво, съобщава в. "Труд".
Халваджиев е постъпил в болницата в Пловдив ден и половина преди да бъде задържан. Той се оплакал, че е катастрофирал с мотор и има главоболие. Лекарите прегледали главата му на скенер и установили, че е с комоцио, но нямал други контузии. Трябвало да си тръгне в петък следобед, но антимафиотите го изненадали.
Помощник-деканът Васил Будев вчера си беше в Пловдив, но видимо много разстроен. “За пръв път влязох в арест, не можете да си представите на какво място попаднах. Много съм притеснен. Не съм виновен, нито пък съм нарушил закона или направил нещо нередно”, каза той пред “Труд”. Докторът отговаря по стопанската част във факултета и бил в тричленната комисия, която одобрила фирма “Европетролеум” за победител в конкурса за 45 тона дизелово гориво през м. г. Огнярите твърдят, че нямали оплаквания от качеството на дизела.
Според източници на изданието фирмата, свързана с Халвата, от две години доставяла гориво. Търговете спечелила заради ниски цени и дълъг период на разсрочено плащане. Твърди се, че дружеството обаче загубило в търг в Златоград за гориво, а победител е пловдивска фирма. /БЛИЦ