Представители на проекта “Журналисти в подкрепа на туризма”, чийто координатор е съименник на Бойко Борисов, бяха днес в областната администрация в Хасково заедно с гръцки партньори, за да обсъждат туристически дестинации до южната съседка. Домакин на срещата бе областната управителка Райна Йовчева, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Партньорите коментираха проблемите на туризма в Тракия и Северна Гърция. Обсъдени бяха над десет предложения за създаване на атрактивни туристически дестинации между двете области, които да дадат възможност за приемане на повече туристи. По данни на Съвета по туризма към ООН засега тези райони остават неразработени за туристи, а разполагат с уникални кътчета, които биха прилекли любители на екзотиката не само от Гърция и България, а и от целия свят. За съжаление засега само 3 процента от населението на двете държави посещават двете области.
В момента всеки ден от Хасково за гръцките туристически дестинации тръгват най-малкото по три автобуса. На тукашните хора им е по-изгодно да изкарат една седмица на плажа в градчето Керамоти, вместо да отидат на българското Черноморие. За сравнение можем да посочим и разликата в цените – една петдевна екскурзия до Керамоти и Тасос, с плаж, хотел и туристически обиколки из няколко града, струва 250 лева. Само отиването до българското Черномерие и пренощуването една вечер в хотел с вечерята струва малко повече от тази сума. /Тодорка Николова, БЛИЦ