Знаете ли, че в капка от кръвта ви вече може да се открие дали имате или не рак? Науката предлага специализирано изследване, което успява да улови дори най-ранните фази на 70 вида най-често срещани карциноми. Столичната Хил клиник обяви, че е ексклузивен представител на иновационната лаборатория Datar Cancer Genetics, която прави точно такива тестове. Познати са и като кръвна биопсия, защото се изготвят само чрез взимане на обикновена кръвна проба.

Наскоро Американската агенция за храни и лекарства FDA обяви откритието на Datar за „пробив в медицината“. Техният метод за прецизно разпознаване на раковите клетки в най-ранна фаза се отнася до над 70 вида солидни тумори. Изследването е препоръчително за хора с фамилна обремененост, за възрастта над 40, както и за такива от рискови групи като дългогодишни пушачи, хора, прекарващи много време на открито на слънце и др.

Проф. Румен Бенчев от Хил клиник презентира преимуществата на кървните биопсии. Той сподели, че в неговата специалност изследването ще има изключително значение. По данни на лабораторията тестовете за рак Truecheck досега в световен мащаб са изследвали хиляди хора, а при 17800 от тях са открили тумор (от тях 3550 с рак на главата и шията). Проф. Бенчев подчертава, че резултатите от изследването са само първата крачка към лечение. След като веднъж се открие съществуващ тумор чрез кръвната биопсия, лекарите следва на извършат още изследвания преди да определят терапията.

“Диагностиката на злокачествените образувания никога не е била по-комплексна” сподели за Блиц д-р Стефан Шустер управляващ директор на Датар кансер дженетик за Европа. Д-р Фернандо Санча от Мадридската болница Cemtro сподели по време на пресконференцията: „Вярвам в кръвните биопсии, смятам ги за бъдещето на диагностиката. Ракът, особено в моята специалност – урологията, е напълно лечим, ако бъде установен навреме. Кръвните биопсии са начин да открием изключително малки тумори в първоначалните степени на тяхното развитие, а това ни дава възможност и адекватно да ги третираме.”

Д-р Георги Георгиев, уролог от Хил клиник разказа за случай от неговата практика, в който пациент с предходна биопсия на простатата е преживял много тежко манипулацията. Когато се наложила повторна биопсия, мъжът предпочел кръвния тест. Той пък се оказал положителен и пациентът вече може да разчита на хирургично отстраняване на простатната жлеза, където кръвната биопсия е локализирала тумора. Д-р Александър Боцевски сподели, че кръвната биопсия е следващо ниво на скрининг, което превъзхожда туморните маркери. Според него пациенти с няколко фалшиво негативни биопсии могат да бъдат правилно диагностицирани чрез новия метод.

Повече за тестовете може да разберете на kravnabiopsia.bg
 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук