"Ситуацията за нас не е никак не е лесна и не ни улесняват, защото не ни казват трябва ли да се ваксинираме или не." Това коментира в "Денят започва" по БНТ Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Вчера излезе общо становище на Световната лига за болни от епилепсия, в която се препоръчва ваксинирането, но в България няма такъв протокол. Вчера успях да се свържа с трима водещи лекари у нас, които препоръчват ваксиниране, но с условие да не се прави това при хора с тежки гърчове. Общо становище обаче няма, допълни Веска Събева.

Тя подчерта, че въпреки всички мерки, доста от членове на асоциацията са преболедували COVID-19 и сега има последствия от това, сред тях са зачестяване на много тежки гърчове. Дори тези, които не са имали до момента, започнаха да ги получават, допълни още Събева.

Какви са най-честите странични реакции след ваксина?

Според Веска Събева е било нужно да има протокол кои от групите при хора с увреждания е трябвало да получат съответната ваксина.

"Трябва да има много широка кампания", категорична е Събева. На този етап здравните власти не са ни търсили за мнение или съвети, каза още тя.

Събева съобщи, че още днес ще внесе писмо с искане за среща със здравния министър, за да се изяснят всички въпроси за хората с увреждания и препоръките към тях относно ваксинацията.