Христо Иванов от "Демократична България" отговори на Тошко Йорданов, който по-рано днес обвини партията, че има претенции за властови позиции.

"Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структуриране на политическото пространство", това коментира в кулоарите на парламента лидерът на ДБ.

По думите му, от ДБ не са получили отговори на въпросите, които са отправили към ИТН. 

"На нито един от трите въпроса не получихме отговор. А видяхме една доста съмнителна, ще си подбирам думите, персонална атака, смесване на факти", допълни Иванов. 

"Какво значи да се откажем от Асен Василев, в какъв смисъл, какви обвинения. Избрахме тези трима министри, защото има много голямо обществено одобрение и се борят срещу непорочните практики. Чакаме ИТН за следващия им ход. Все още не сме се отказали да ги подкрепим", заяви Иванов.

„В последните дни ние участвахме в разговори, както си ги представят от „Има такъв народ“ и както те ги структурират. Вчера направихме оценка и счетохме за необходимо да я споделим, защото освен разговорите, които се водят при закрити врати, ние имаме и публична отговорност към нашите избиратели, когато става дума за процеса, който ще доведе до излъчване на правителство.

Нито един от принципните въпроси, които вчера поставихме, днес не получи отговор. Ние поставихме въпрос първо – ще има ли ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики, или просто ще продължим да водим раздумки. Второ – поставихме въпросът за хората и техните качества. Използвахме примери, дадохме стандарт с трема души, които атакуваха схемите на ДПС.

Самите колеги от ИТН са ги канили за преговори. И трето – поставихме фундаменталния въпрос за това формулата, която ще бъде предложена, да има разграничение не само от ГЕРБ, но и от ДПС. На нито един от тези въпроси не получихме отговор“, добави той.
 
„Ние оставаме в очакване колегите от ИТН да дадат формулата и да кажат дали всъщност ще има ясни политически ангажименти по конкретни политики. Никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формира убедителна политическа формула“, поясни Иванов.
 
„Тласкаме страната към това да се излъчи едно управление, което наистина може да я промени. Ако не можем да го излъчим в този парламент, новите избори няма да бъдат въпрос на това, че ние сме ги предизвикали. Ще бъдат необходимост, защото така функционира демокрацията.

Ние не сме се отказали от това отговорно да опитаме в рамките на първия мандат да бъде излъчено такова правителство. Просто поставихме въпроси, но вместо отговори получихме напор от персонални атаки, които не правят чест на никого“, добави народният представител.
 
„Искаме ясен политически ангажимент, а не просто разговор по посока на Луната“, посочи той.

"Очакваме, за да проявим отговорно отношение да се видим на среща с тях", допълни Иванов.

Гърми скандал: Тошко Йорданов отряза Христо Иванов за натрапваните от ДБ министри в новия кабинет

По-рано днес зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов изнесе скандални факти за лансирания от ДБ служебен министър Асен Василев. Ето какво каза Йорданов:

"Ето факти, които са публично известни. Само факти. През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев.

Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива средства и настъпва конфликти.

Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата."

Мълчания по разразилия се скандал засега запазва президентът Радев, който назначи Асен Василев за служебен министър, а вчера отново подкани преговарящите партии по-бързо да съставят кабинет.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!