Фирми за професионални домоуправители масово дерат с ремонти менте в софийските квартали, показа проучване на „Телеграф“.

Сред най-честите измами са различни решения на несъществуващи проблеми като запушени канали, неработещи лампи и др. Сред опарените има етажни собствености в „Надежда“, „Връбница“, „Толстой“, „Люлин“, изгорели с по 1000 лв. месечно.

Шок

Собственици в столичния квартал „Надежда“ изживели тотален шок, когато разбрали, че покривът на блока се е разтегнал.

„Преди много години сме правили ремонт и знаем квадратурата. Сега трябваше отново да се оправя и останахме много изненадани, когато получихме фактура за ремонта с 300 квадрата повече отпреди време“, разказаха потърпевши от некоректния домоуправител.

Съседите пресметнали квадратурата, обяснили на некоректната фирма и получили нова фактура с вярната квадратура.

В друг блок от същия квартал се натъкнали на друга измама. От фирмата им казали, че трябва да се подменят крушките на стълбищното осветление. Прибрали на хората пари за това, а след като смяната на лампите приключила, се оказало, че тя изобщо не е била извършена, установили от входа.

Договорка

Много от фирмите за професионален домоуправител имат договорки с доставчици на различни услуги като отпушване на канали например. Целта е да фактурират дейност, която на практика не е необходима, и така да приберат пари.

„Два месеца поред плащахме по 500 лв. на посещение, докато случайно разбрахме, че фирмата, наета от професионалния домоуправител, всъщност идва на място, стои 20 минути, без да прави нищо, и накрая фактурира отпушване на мръсен канал.

Това се случи два поредни месеца – по 500 лв. на идване, общо входът е изгорял с 1000 лв.“, разказаха потърпевши. И допълниха, че фирмата е искала да ги убеди да сменят тръбите, което реално не е необходимо, за да прибере допълнително пари за ремонта.

„Случайно една съседка чула как от фирмата домоуправител казват на ВиК компанията в колко часа да дойде и колко време да стои, без да прави нищо. Така разбрахме за измамата. Оттогава не сме имали ВиК проблеми“, разказаха от входа.

По същата схема се източват пари от етажните собствености с фирми за обработка срещу вредители. Фирмата домоуправител наема дружество, което уж да напръска срещу хлебарки и гризачи, но всъщност само прибира пари, без да направи нищо. „Лошото е, че много от тези измами на практика нямат доказване“, разказаха от квартал „Люлин 3“ в София.

Има дружества за професионални домоуправители, които съобщават за недоволни клиенти от техни конкуренти, но официална статистика за измами на подобни компании няма, показа още проучването.

Взимат по 6 лв. на апартамент

В момента цените на професионалните домоуправители започват от 6 лв. на апартамент без ДДС, което е и сред най-евтините предложения в София.

Има и специална цена от 4 лв. за пенсионери и хора в неравностойно положение. В услугите, които предлагат професионалните домоуправители, влизат още организиране на снегопочистване, обработка срещу насекоми, както и заснемане на покрива с дрон, за да се предотвратят течове.

Много от фирмите са предпочитани заради атрактивните цени. За сравнение в квартал на София като „Връбница“ някои етажни собствености дават по 500 лв. заплата на съсед, който да поеме ролята на домоуправител. За 8-етажен блок с по 4 апартамента на всеки етаж това излиза по 15 лв. на възрастен човек от домакинство и 10 лв. за дете.

За куче таксата е 7 лв. Това означава, че 4-членно семейство с 2 деца и куче трябва да плаща по 57 лв. всеки месец за вход. Ако се избере професионален домоуправител, цената е значително по-ниска.

„Никой обаче не може да гарантира, че фирмата не прави схеми за несъществуващи ремонти, за да точи допълнително пари от входа, затова предпочитаме някой от комшиите да се нагърби лично с тази задача“, коментира Вяра Георгиева от столичния квартал „Толстой“.

„Професионалните домоуправители идват на общото събрание и ти казват – за това толкова пари, за това толкова пари. Никой не ги ревизира и няма как да ги провери“, допълниха възмутени семейства от блок в „Надежда“.

Икономи на тезгяха за 850 000 лв.

Фирми за професионални икономи в момента са на тезгяха за по 850 000 лв. Сред офертите е компания за домоуправители, която се предава с 220 000 лв. налични, като има да се събират суми за ремонти и такси за около 250 000 лв. Собственикът на дружеството го продава с офис от 35 квадрата, за който допълнително трябва да се платят 80 000 лв.

Предприемачът, който продава бизнеса си, е обявил, че работи успешно 10 години, има собствен софтуер за изчисление на такси, специална система за гласуване на съседите по време на общите събрания, възможност за плащане онлайн и др.

Има специална есемес система за по-лесно известяване на живеещите за предстоящи инкасации или други важни новини.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук