Мобилни екипи на Министерството на туризма от днес са по Черноморието, за да помагат на туристите, пристигнали с фалиралия британски туроператор "Томас Кук". В морските ни курорти има около 4 000 чужденци, но проблем с извозването им няма.

"Ние сме платили за екскурзии, за екскурзии в района, но всички допълнителни услуги са ни спрени", каза белгиецът Густав.

"Обикновено тези услуги се предоставят от страна на туроператорите. Ние нямаме отношение към тях, но доколкото сме информирани от туристите, има такъв проблем", каза още мениджърът Христо Караилиев, цитиран от Нова телевизия.
 
Повечето са притеснени, тъй като разбрали, че в момента всички полети от Белгия към България са спрени.

"Аз мисля, че може би в събота все пак ще си тръгнем към дома и се надявам, и се моля всичко да бъде наред", заяви белгийката Линда.

За да следят за извозването на чуждите туристи към летищата в "Слънчев бряг", пристигнаха мобилни екипи на Министерството на туризма и ще останат до 13 октомври. 

"Всички трансфери към момента се изпълняват", добави експертът от Министерството на туризма Елеонора Добрева.

Милиони евро ще са загубите на родните хотелиери след фалита на британския туроператор "Томас Кук" и дъщерните компании в Германия, Австрия и Полша.

Ще останат ли без заплати служителите в хотелите? "Не, нямам такова притеснение. Имаме уверения от нашия работодател, че всичко ще бъде наред", каза рецепционистът Мария Георгиева.

"Няма основание за притеснение от страна на доставчици или други наши контрагенти", каза още Караилиев.