Хотели в Слънчев бряг затварят след фалита на „Томас Кук”, за да не продължават да трупат загуби. А собствениците им настояват да получат отсрочка за плащането на някои данъци, като ДДС и корпоративен.

„Вчера трябваше да приемем 4 стаи, от които двете са от съседни хотели, двете бяха наши резервации, но те не дойдоха. Аз се обадих и казах, че нови туристи повече няма да посрещам, защото планувам в края на седмицата, на 29-ти, да затворя хотела.

И ако посрещна нови туристи, трябва да продължа да работя, което няма смисъл при условие, че ние чакаме голяма сума - да продължаваме да субсидираме „Томас Кук“. Това заяви Ростислава Димитрова, управител на хотел в курорта, пише БГНЕС.

Тя разказа, че практиката на „Томас Кук” е да се разплаща 60 дни, след като туристът е напуснал хотела, а понеже компанията приключва финансовата си година през септември, обикновено разплащанията се правят на 1 октомври.  В момента фалиралият британски туроператор дължи на хотела й 1,5 млн.

„При нас плащанията вървяха нормално. На 25 август получихме само една четвърт от вноската по гаранцията, която трябваше да получим. Увериха ме, че сумата ще бъде платена следващия месец.

В петък, когато станаха първите проблеми с английските туристи, които видяха по CNN за очакващия фалит, се обадих отново и ми гарантираха, че парите ще ни бъдат получени на 1 октомври“,  каза още Димитрова. 

 Според първоначалните изчисления, парите, които хотелиерите в Слънчака чакат от фалиралия туроператор, са между 20 и 30 млн., заяви Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в курорта.

Снощи късно членовете му се събраха, за да пресметнат щетите и да набележат мерки, които да поискат на днешната среща в министерството на туризма.

Може да последват фалити на хотели, заради неплатените задължения на „Томас Кук“. Сумите са големи,  каза пред bTV Копчев. Той уточни, че над 40 хотела работят с фалиралата британска компания. Повечето са в Слънчев бряг, малка част са в Златни пясъци.

„Надявам се Министерството на туризма да вземе адекватни мерки! Ние, хотелиерите, ще искаме за момента, докато чакаме парите от "Томас Кук", да ни се разсрочат или да отпаднат плащания на тежести като ДДС и корпоративен данък, защото това са пари, които още не сме получили”, каза още Копчев.

По думите му, а ко това се бе случило няколко месеца по-рано, хаосът в морските ни курорти щеше да е много по-голям. Заради това, че сезонът свършва и последните туристи си заминават, не се усеща напрежение. 

Още в петък летовниците от Острова са били информирани от британските телевизии за възможността „Томас Кук“ да фалира.

Някои от туристите разбраха вчера на летището в Бургас, че самолет за Острова няма, пише „Флагман”. 

„Неудобството е голямо. С двегодишно дете не знаем какво да правим, но трябваше да напуснем хотела. Никой не ни предупреди, че няма да излетим“, каза Сади Уайтмен.

Представител на компанията увери, че всички пътници ще бъдат извозени, макар и със закъснение. Полетите се пренареждат ден за ден. 

„Титан Еъруейз” поема полетите на „Томас Кук” за извозване. До края на полетната програма са не повече от 2300 човека", заяви Симона Тевия, представител на „Томас Кук Еъруейз”.

За днес са предвидени два полета от Бургас и един от Варна, които ще извозват клиентите на банкрутиралия туроператор. Те ще бъдат оперирани от компанията „Кондор”, дъщерна на Thomas Cook, която продължава да лети.

Почивката на туристите няма да бъде прекратена, но под въпрос са допълнителните услуги, за които са платили. 

„Може да е вечеря, може да е екскурзия до Созопол или до Варна, може да е лодка, може да е аквапарк. Ние сме в преговори с тях те да продължат да си изпълняват услугите", заяви  Христо Гълбачев, представител на „Томас Кук“ за България.

В сутрешния блок на БНТ пък директорът на Института за анализ и оценка в туризма Румен Драганов прогнозира, че българският туризъм ще загуби 100 милиона лева заради фалита на британската компания. 

„Цялата щета, която ще бъде за българските хотелиери, е от порядъка на 36 млн. евро.

Сумарно, заедно с щетите, които ще претърпим в следствие на това, че няма да пристигнат туристи сега до 8-ми октомври, когато беше планирана програмата на „Томас Кук“, както и за неизпълнението на сключените за 2020 г. договори, загубите са 100 млн. лева“, уточни експертът.

Вчера са изброени около 58 хотела у нас, които са засегнати. Някои имали да вземат над 1 млн. лева.

Според Драганов фалитът на „Томас Кук“ е изненада. „Като експерт в туризма не предполагах, че компанията няма да намери 150 млн. английски лири, които не са много за обема на тази фирма.

Замислих се и разбрах причината. Тя е в дигиталната трансформация в туризма. Направи се грешката да се разшири до обеми, които станаха неконтролируеми. Всеки собственик е добре да печели, но трябва да знае кога да спре, защото свръхразвитието на една фирма я прави неуправляема“, коментира доцентът. 

По думите му, българските хотелиери няма да получат плащания от фалиралия туроператор. „Томас Кук“ прекрати своята дейност и оттук нататък всички пари ще идват чрез синдиците, които вече са определени, т.е. те стават съсобственици на фалиралата компания и ще участват в нейното управление“, обясни Драганов.