Кратко, но съдържателно видеообръщение беше използвано като средство за покана за открит дебат от страна на основния опонент на досегашния градоначалник на Варна – Костадин Костадинов.

В него лидерът на партия Възраждане провокира настоящия кмет на Варна, Иван Портних, да отговори на въпроси, свързани с актуални проблеми за града.

Основното, което пита Костадинов е: има ли корупция в общинската администрация, защо варненци плащат една от най-скъпите такси смет, а по улиците на града препълнените с боклуци казани са ежедневие, защо строежът на 3,3 км булевард във Варна излезе на цена от почти 140 млн. лв., при реални, според независими експерти, около 30 млн лв?

Защо във Варна се построи най-скъпият път в историята на човечеството булевард, с разлика от 110 млн. лв. между реалната цена, определена от независими експерти, и платената?

Оказа се, че кметът на Варна си позволява да закъснява с отговора или изобщо да не отговаря дори на Общинския съвет. През последните 4 години от мандата си кметът, рядко е присъствал на сесиите на Общинския съвет и абсолютно никога не е участвал в дебатите, които са ставали в него.

Костадинов, който е част от този съвет вече 8 години, припомня, че за 44 общински сесии, самият той е задал 39 въпроса към Портних, като в най-добрия случай е получавал отговор след месеци. Голяма част от запитванията на общинския съветник са без отговор и до днес.

Лидерът на партия Възраждане се съмнява, че причината за липсващите отговори е в това, че с разликата в цените се облагодетелстват фирми близки до управляващата партия ГЕРБ.

Борбата с корупцията в управлението на Варна, винаги е била една от основните каузи на Костадин Костадинов през двата му мандата като общински съветник. Наблюдатели на политическите процеси в морската ни столица припомнят в тази връзка, че един от въпросите, по които Костадинов винаги е бил особено непримирим, е този за незаконното строителство.

Той беше сред първите, които започнаха да говорят по въпроса за незаконното застрояване на Морската градина, както и на другите крайбрежни райони във Варна.

Също така и по отношение на незаконните цигански гета, заради които се и случи голямото наводнение в квартал Аспарухово през 2014 г. Костадинов твърди, че разрастването на тези квартали е пряко свързано с печеленето на гласове по време на избори от страна на управляващата ГЕРБ, което според него е пряка форма на политическа корупция и злоупотреба със служебно положение.

За всички тези неща, касаещи живота на варненци, лидерът на Възраждане иска да предизвика на пряк дебат Иван Портних, но е скептичен, че това ще се случи.

 На местните избори за кмет 2019 Костадинов се явява като кандидат за кмет и водач на листата за общински съветници на собствената си партия Възраждане. Той е сочен от всички анализатори за основен опонент на настоящото управление на Варна.

Очаква се да бъде масово подкрепен и от редовите социалисти в морската столица. Това се случва въпреки усилията на Корнелия Нинова да осуети кандидатурата на кандидата за кмет Костадинов като водач на обединената опозиция във Варна, срещу управлението на ГЕРБ и Иван Портних.