Костадин Костадинов от "Възраждане" обвини Нова телевизия, че са отрязали от предаването си партийната принадлежност на жената, която е оказала първа помощ на момичето, ударено от мълния в Приморско.

Ето какво пише той.

Вчера мълния удари едно момиче в Приморско. Случайно наблизо е председателката на Възраждане в града, Снежанка Йорданова, която оказва спешна помощ и прави сърдечен масаж в продължение на почти половин час. Спасява живота на младата жена, което веднага я прави интересна за журналистите и днес Снежа даде интервю за една от националните телевизии, Нова тв.

В момента, в който поиска да каже, че като председател на Възраждане в общината ще постави въпроса за липсата на Бърза помощ в района пред министъра на здравеопазването, журналистката рязко прекъсна интервюто с думите "нека не говорим за политика".

Няма да коментирам бруталната цензура в телевизиите, тя не е от вчера. Искам само един въпрос да задам - ако липсата на линейки, адекватна спешна помощ и прилично здравеопазване не е въпрос на политика, то тогава на какво е? На вяра? На късмет? На съдба? Към кого да поставим въпроса, щом според журналистката не бива да се говори за политика? Към Светия синод? Далай Лама? Или арменския поп?"

Снежана Йорданова, която има хотел в Поморие, е оказала първа помощ на ударената от мълния 18-годишна столичанка Теодора. Момичето пострада вчера следобед до автогарата в града, а в момента е в кома в отделението по реанимация в Бургас.

Видях светкавица, чух гръм и разбрах, че някъде наблизо се разреди тази мълния. След което, в следващия момент излязох пред входа на хотела и видях, че има инцидент. Чух, че млад мъж вика, момче, което търси помощ и реших, че съм наблизо и мога да отида да видя какво се е случило. Когато дойдох, в първия момент зад колата, видях, че този млад човек е в шок, викаше за помощ и може ли някой да му помогне. Викаше, моля ви се, обадете се на телефон 112.

Абсолютно не беше в състояние да направи каквото и да било, защото беше страшно стресиран, притеснен и шокиран. Молеше приятелката си да се събуди, и в следващия момент, идвайки зад колата, тоест вече пред нея, видях, че там лежи младо момиче, което е в безпомощно състояние.

Той молеше да се събуди, мислеше, че е мъртва, напипах пулса й, пробвах дали има някакво минимално дишане и веднага реших че трябва да й дам първа помощ, като й направя сърдечен масаж, разказа пред Нова Тв Снежана.

Накарах го да започне да ми помага, като я обдишва. Обясних му, че аз ще броя на глас високо, докато правя сърдечния масаж, а той ще я обдишва. През това време известно количество храна се връщаше от хранопровода, трябваше да я почистваме да я обръщаме и в този момент усетих как тя просто пое въздух и се нормализира в някаква степен дишането й.

През цялото време ние сме правили сърдечен масаж и обдишване до момента, в който дойде линейката, а линейката се забави доста. Тя дойде след 20 минути от Царево, след като туристка е подала сигнал, допълни Снежана Йорданова.

Самата тя не е медицинско лице, но има подобни познания от занятията в училище. Преди време Снежана е спасила по същия начин със сърдечен масаж и баща си, който е получил инфаркт.