Да се въздържим от спекулации, процесът ще бъде прозрачен. Това каза премиерът на Република Северна Македония на пресконференция пред журналисти след заседание на правителството, което се запозна с френското предложение за деблокиране на македонската евроинтеграция. Това съобщава македонският Канал 5ТВ.

Ковачевски допълни, че днес в правителството е пристигнало официалното предложение на Брюксел. „Официалните стъпки ще бъдат съобщени, след като бъдат завършени консултациите с широката общественост“.

Макрон се хвали: Намерихме компромис за спора между България и РСМ

„По отношение на възгледите на България, особено след като имаше проекти на идеи, беше казано, че въпросите за идентичността не могат да бъдат част от този документ и това е, което мога да потвърдя“, допълни Ковачевски.

Премиерът на Македония каза, че процесът в Европейския съвет не е известен, но се знае как точно ще протече процесът в Македония. „Подписаният с България протокол няма да бъде част от преговорната рамка“, категоричен е Ковачевски.

"Френското предложение ще бъде внесено в парламента, а опозицията и експертната общественост и неправителствени организации ще гласуват за него. От утре предложението ще бъде представено пред медиите", допълни македонският премиер.