Няма да допусна приемането на идеи, които не представляват ясна защита на македонския език и идентичност. Повтарям, че историческите въпроси не могат да бъдат критерий за рамката на преговорите с Европейския съюз (ЕС) или с която и да е държава. Преговорите с ЕС трябва да започнат с междуправителствена конференция, преди да могат да бъдат въведени изменения в Конституцията, които да включват черногорци, хървати, българи и други общности в преамбюла. "И ЕС, и България ще трябва да дадат гаранции, че няма да има други искания", каза премиерът Димитър Ковачевски в македонския парламент, съобщава македонското онлайн издание МКД. 

По време на сесията, посветена на парламентарните въпроси, депутатът Александър Николоски попита министър-председателя Димитър Ковачевски - дали ще подаде оставка, защото Македония, по думите му, е изправена пред национална катастрофа заради предложението на Франция за решаване на спора с България, увреждащ националните интереси за което, както той подчерта, изглежда, че все още се водят преговори.

„Моят отговор на искането за избори е отрицателен, а позицията ни в Брюксел по френското предложение беше ясна и конкретна“, отговори Ковачевски.

„Не трябва да има предсрочни парламентарни избори. Изборите не са в интерес на гражданите при тези условия, когато правителството се грижи за националните интереси на всички граждани, независимо от тяхната принадлежност.

През изминалия период, в съответствие с резолюциите, приети в това събрание, министрите, независимо от тяхната етническа принадлежност, зачитат възгледите на този законодателен орган. Ние сме изразили такова отношение пред нашите европейски и натовски партньори.

В Резолюцията на Европейската народна партия обаче има отричане на идентичността на македонския народ и там присъстваше висшата делегация на ВМРО-ДПНЕ, но не видяхме изявление от вас, че сте против. Лесно е да се защитават интересите на държавата от вкъщи.  Но ние защитаваме интересите си пред 27 държави от ЕС, а вие не се изказахте.

Всички граждани се борят за своя национален интерес и гордост. Ние в Брюксел казахме това, което трябваше да се каже, без да обидим никого, нито у нас, нито в чужбина. „Имах тази чест и се гордея с това“, каза Ковачевски.

Николоски каза, че Македония е получила най-лошото предложение в сравнение с всякога. Македонската национална идентичност, македонският език, култура, история, традиция, македонският народ са директно отричани, каза той.

„Немислимо е една Франция да внесе предложение, без да се консултира с двете страни. Делегации от Франция посетиха още Скопие и София. „Те със сигурност не бяха тук, за да разгледат забележителностите на Скопие“, каза Николоски.

Отговаряйки на въпрос на друг депутат, Ковачевски каза, че отговорът е ясен по отношение на различни проектоидеи в ЕС за решаване на въпроси, свързани с България.

„За мен, за президента, за коалиционните партньори и за гражданите не са приемливи идеи, които не показват ясна защита на македонския език и идентичност и които в многостранните преговори с ЕС ще бъдат изключително по въпроси, свързани със системата за заслуги. т.е. не трябва да има двустранни въпроси в многостранна рамка. Повтарям пред вас, че историческите въпроси не могат да бъдат критерий за рамката на преговорите с ЕС или която и да е организация.

Преговорите с ЕС трябва да започнат с междуправителствена конференция, преди да могат да бъдат въведени изменения в Конституцията, които да включват черногорци, хървати или българи в преамбюла. И ЕС, и България ще трябва да дадат гаранции, че няма да има други изисквания по отношение на нашите интеграционни процеси. Ако е така, ние сме готови да говорим. „Като всяка друга държава, ние трябва да влезем в ЕС с всичките си различия, които ще бъдат уважавани, както уважаваме различията на другите хора“, каза Ковачевски.

Той подчерта, че страната ни уважава всички етнически, религиозни и други различия, преодолявайки статута на „държава в плен“ и че 45 процента от вътрешното законодателство е в съответствие с европейското. В тази връзка, каза министър-председателят, имаме повече хармонизирани закони с ЕС, отколкото някои страни, които вече преговарят с ЕС.

В този контекст Ковачевски наблегна на примера на „Отворени Балкани“, която е инициатива, основана на европейските ценности за свободно движение на хора и материални блага.

„Поразен съм, когато държави, които са в ЕС и нямат граничен режим, ни предлагат средства за подобряване на граничния режим. „Това е ангажиментът на „Отворени Балкани“ в тази посока“, подчерта Ковачевски.

„Някой ден ще бъдем член на ЕС. „Защото се държим по европейски и заслужаваме членството“, завърши дискусията Ковачевски.