Оказва се, че последният управник на Велико Търново с мустак е някогашният градоначалник от времето на соца Кирчо Русанов. Неговият мустак е по-скоро сталински и е бил продиктуван от модата по онова време. Управлявал Градския съвет в периода от 1954 до 1959 г. След него кмет станал инж. Хараламби Куцаров, който влязъл в кабинета гладко обръснат. От тогава до днес никой от градоначалниците не си е пускал брада или мустак, пише borbabg.com.

Всъщност още преди Кирчо Русанов модата на мустаците започнала да залязва. Неговите предшественици Станчо Друмев и Стефан Цонев не са се кичили с подобни аксесоари. Мустаци обаче имал един от първите кметове след Девети септември – Никола Радев, който управлявал по-малко от три години.

Преди това всички кметове от Освобождението до 1944 г. с няколко изключения са имали мустаци или брада.

Признак

В комбинация от двете е бил първият градоначалник Георги Живков. Тогава наличието на лицево окосмяване е било признак за интелигентност, а засуканите мустаци са се радвали на особено голямо одобрение. Интересното е, че подобна мода има в България отново от няколко години. Възраждащия се интерес към оформените бради сред младите хора създаде и нови търговски ниши за бръснарски салони…

Подобна е била ситуацията и в Княжество България. След Георги Живков с особено дълги и засукани мустаци са се отличавали Джорджо Момчев, Петър Попдимов и Панайот Славков. Модата с мустаците се пренесла и в новия  XX век. Иван Халачев и Евстати Мартинов не отстъпвали в стила си по нищо от своите предшественици.

Едва през 1914 г. Борис Мокрев се осмелил да влезе в кметския кабинет без никаква брада и с гладко обръснат мустак.

Камъчето

Интересното за него е, че носел прякора Камъчето… След това обаче модата на мустаците в търновското кметство се завърнала. През 1919 г. за кмет отново бил избран Иван Вителов, който се отличавал с дълъг и засукан мустак. Неговият наследник Алекси Попов изобщо не оставал по-назад в това отношение.

Един от последните с буйна брада, управлявал Търново, бил Кръстьо Станчев, той имал няколко мандата начело на старата българска столица, а след него формата на мустаците сериозно се променила. Те придобили вид на трапец, който започвал от носа и се разделял в двата края на устните. Първият управлявал с такъв е Димитър Йорданов, а след него и Димитър Раев, който по-късно станал и областен управител на Скопие в периода от 1941 до 1944 г.

След него кмет в Търново станал друг прочут мъж с мустаци. Става въпрос за генерал-майор Владимир Даскалов. Той управлявал старата столица до 1932 г. Тогава поста заел Васил Давидов, чиито мустаци били малко демоде за времето си, но малката брадичка им придавала характерен вид. Наследникът му Ганчо Пеев също бил с трапецовидни мустаци, а арх. Никола Русев вече скъсил своите, които доста приличали на хитлеровите. Подобни били и на последния управник по царско време – Тодор Фъртунов.

Демоде

След тях лека-полека мустаците започнали да остават в миналото.

След 1959г. в кметския кабинет седнал инж. Хараламби Куцаров. Неговият наследник Иван Генджов също бил винаги гладко обръснат. За кратко кмет след него станал Драгни Драгнев, а от 1981 до 1986 г. Велико Търново се управлявало от инж. Димитър Здравков. Всички те дори не си помисляли, че могат да отидат на работа необръснати.

След тях това златно правило спазвал арх. Теофил Теофилов, който бил и последният кмет от времето на соца. Неговите наследници Иван Димитров, Емануил Серафимов, Борис Крумов, Веселин Георгиев, инж. Георги Стефанов, инж. Петко Георгиев, Драгни Драгнев при втория си мандат и д-р Румен Рашев са били все гладко обръснати на работното си място. Не е дръзвал да отиде на работа с мустак или необръснат и сегашният кмет Даниел Панов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук