Без значение каква е била първоначалната стратегия да забавят кандидатурата си, ГЕРБ донякъде бележи точки успех с това, защото целият обществен и медиен интерес се насочи към кандидатурата на Васил Терзиев и ГЕРБ пазят все още комфорта си. 

От друга страна, предизвика такъв интерес с това коя ще е фигурата, че от сутрин до вечер се говори за това кой ще е кандидатът. Дотук пиарът е добър, вече същинският сблъсък ще е между тези две фигури, дори в национален план се очаква битката в София да е стратегически важна", коментира пред Bulgaria ON AIR политологът Цветанка Андреева.

Според нея битката в местните избори ще бъде усложнена не само в София, но и в цялата страна. "В един втори план те ще трябва заедно да провеждат битката си срещу президента Радев, неговата идеология и срещу левите и националистите, много многопластова ще бъде тази битка на тези избори", подчерта Андреева.

Политологът Георги Киряков заяви, че ходът на ГЕРБ да обяви късно кандидатурата си крие рискове.

"Рискът е в Бойко Борисов. Той ще поеме отговорността дали името ще е успешно, или няма да бъде такова. Той винаги е поемал тежестта и риска да представя хората, които представляват него, а не партията. Няма значение дали е добър или лош изборът на име, а рискът, който Бойко Борисов поема. 

От друга страна виждаме тенденция, при която ГЕРБ трябва да загубят изборите в София и тук също Борисов трябва да е внимателен при подбора на име, защото ако излезе, че случайно спечели, могат да развалят сглобката на национално ниво. Кой ще е кмет на София, ще е важно, но е важно и какво ще е мнозинството в Общинския съвет", посочи Киряков.

Според Цветанка Андреева, след като късно се издига кандидатурата, най-вероятно лицето ще е популярно. "Това лице е търсено като контрапункт на кандидатурата на Васил Терзиев", сподели тя своята гледна точка.

"Ако има напрежение на местно ниво на основните партии, които представляват "коалицията" на национално ниво, то трудно ще може да се удържи тази "коалиция" на национално ниво. Те вземат общи решения, управляват общо държавата, приемат законите като мнозинство", коментира още Георги Киряков.

Цветанка Андреева изрази мнение, че най-вероятно самият Борисов няма да се кандидатира за кмет на София.  "Няма логика Борисов да е кандидат за кмет, защото той е силен като мажоритарен лидер и кандидат. Моделът "Борисов" е като по учебник. Всички искат да минат през кметското място в София, за да станат премиери в бъдеще. За Борисов чисто персонално ще е връщане назад.

Неговата цел и смисъл е да участва и да държи тази ротационна "коалиция", защото тя няма да се обезсмисли от изборните резултати. Никой не предвижда такова голяма електорално разместване - единият от партньорите толкова да дръпне, че да управлява самостоятелно", допълни тя.

По думите на Георги Киряков ще е любопитно да се види какъв резултат ще постигне Ваня Григорова на изборите. "Тя е различно лице, част от една друга лява тенденция в българската политика. Част от някакво ново движение, някаква "проевропейска левица".

Важно е да се види каква кампания ще развие, дали ще се наслагва нейното говорене върху това на Васил Терзиев, дали ще има паралел на говореното", посочи той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук