Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е внесла иск за конфискация на имоти и пари на обща стойност 13 млн. лв. от авера на Цветан Василев – собственика на „ЕМКО“ Емилиян Гебрев и сина му Христо в Софийски градски съд. Това съобщиха от комисията, а като информацията бе потвърдена и от съда.

Искът е постъпил в съда на 10 май, а на 13 май по него е образувано гражданско дело, пише "Монитор". 

Проверката на имуществото на Гебрев и сина му е стартирала след като двамата се сдобиха с обвинения за организирана престъпна група за пране на пари. Част от нея е и адвокатът на подсъдимия за фалита на КТБ Цветан Василев – Лазар Карадалиев, както и друг доверен човек на банкера-беглец - бившият директор на „Дунарит“ Кръстьо Кръстев. Гебрев е обвиняем за пране на пари заради купуването на русенския оръжеен завод, като според разследващите бизнесменът е знаел, че Василев е
придобил предприятието с престъпни пари.
Въпреки това от КПКОНПИ съобщиха, че акции на „Дунарит“ и „ЕМКО“ не са сред запорираните активи, за които комисията иска отнемане в момента.

Върху акциите на „Дунарит“ обаче има заложен запор от КПКОНПИ от преди няколко години, но той е заради иска за 2,2 млрд. лв. срещу Цветан Василев. Тогава по искане на комисията е бил наложен запор над акциите на настоящия мажоритарен собственик на „Дунарит“ - „Кемира“, тъй като тече процес за отнемането им в полза на държавата, защото са придобити с пари от КТБ. За да заобиколи този запор Гебрев пробва да сложи ръка над военния завод чрез увеличение на капитала му. От КПКОНПИ обаче са категорични, че „извършените сделки със запорираните акции на „Дунарит“ имат за цел да осуетят евентуалното им отнемане
в полза на държавата“. Същото е мнението и на синдиците на КТБ, според които „исканото от „ЕМКО“ разрешение за извършване на концентрация чрез придобиване на акции от капитала на „Дунарит“, най-вероятно представлява неправомерно и координирано действие на лица и дружества, насочено към лишаване на КТБ от възможността да събере в масата на несъстоятелността вземанията“ си от „Дунарит“, мажоритарния му собственик „Кемира“ и дружеството майка „Хедж инвестмънт България“.

Самият Гебрев в продължение на години се опитва буквално да открадне русенския военния завод с поредица от схеми, работещи в негов интерес и на партньора му Цветан Василев. Именно банкерът-беглец стои в основата на схемите, прилагани от собственика на „ЕМКО“, който пък от своя страна дълго време осигуряваше тлъсти финансови инжекции за Василев, източвайки предприятието.

Макар юридически да няма права върху „Дунарит“, благодарение на посочен от него самия борд на дружеството, вече повече от 2 години Гебрев го източва, като осигуряваше доскоро солидни финансови инжекции към банкера-беглец Цветан Василев и покровителите му в Русия в лицето на олигарха Константин Малофеев и обкръжението му. Именно заради тези врътки собственикът на ЕМКО Емилиан Гебрев се сдоби с обвинение за пране на пари заедно с неколцина други пионки на Василев.

Благодарение на откраднатите от военния завод пари, Василев поддържа вече години охолния си начин на живот в Белград и плаща хонорари на адвокати, журналисти на повикване и говорители, за да го бранят от възмездието за престъпленията му. В това е активно подпомаган от медиите на подсъдимия издател и негов ортак по съдба и схеми Иво Прокопиев.