След като от три години насам престъпният тандем Цветан Василев – Емилиян Гебрев се подиграва с държавните институции и експлоатира в своя полза дължащият над 200 милиона лева на Фонда за гарантиране на влоговете военен завод „Дунарит“, сега укриващият се Сърбия финансов фараон и бившият агент на ДС Гебрев, готвят нова провокация.

Припомняме, че Емилиян Гебрев се представя за собственик на русенското предприятие, без да разполага с акциите на завода, които са запорирани от КПКОНПИ и НАП, но това не му пречи непрекъснато да дефилира из телевизионните студиа за да се оплаква от държавата, която го репресирала. В сценария си за дискредитиране на държавните органи Гебрев вкара дори и темата „новичок“, с който уж бил тровен, по подобие на Скрипал, заради интереса си към „Дунарит“. Версията му претърпя провал, защото веднага стана ясно, че през 2015г., когато е инцидентът с него, не само че не е имал нищо общо със завода, но дори не е бил предвиден от Василев за включването му като актьор в театъра по отмъкването на този актив, финансиран с пари на КТБ.

Всъщност Гебрев се явява третата поред пионка на Цветан Василев в казуса „Дунарит“, след разиграния през 2015г. цирк с Пиер Луврие и Дмитрий Косарев, представящи се също за собственици на завода, а всъщност оказали се приближени на Константин Малофеев.

Разразилият се тогава скандал заради това, че Василев харизва за 1 евро активи на стойност над милиард евро (освен „Дунарит“, бяха прехвърлени още и „Авионамс“, БТК, НРУТС и Фърст Диджитъл) и то на лице, намиращо се в забранителния списък на САЩ, принуди мустакатият аферист да прибегне през 2016г. до услугите на Гебрев, който също трябваше да изиграе ролята на „собственик“.

Връзката между двамата е осъществена от Бойко Ноев, бившият министър на отбраната в правителството на Иван Костов и бивш агент на комунистическото военно разузнаване РУМНО. Ноев е и бивш служител на самия Цветан Василев в основната му фирма „Бромак“, чрез която държеше акциите в КТБ.

Въпреки че нито Василев, нито Гебрев признават, че действат в тандем, връзката им е повече от очевидна. Освен общият им „приятел“ Ноев, ги издават и много други факти, които не могат да бъдат прикрити. Така например адвокат и на двамата е Лазар Карадалиев, понастоящем обвиняем за участие в престъпна група за пране на пари от КТБ, а най-довереният човек на Цветан Василев в „Дунарит“ – Никола Киров, остана финансов директор на завода и досега, въпреки че формално Гебрев успя да смени управлението през 2018г.
Именно с Никола Киров е свързана и провокацията, която се опитват да спретнат сега Василев и Гебрев. Киров беше арестуван в началото на януари тази година и към момента продължава да се намира в ареста, по обвинение за участие  организирана престъпна група за присвояване на 2.5 милиона лева, изпрани от КТБ, след като Апелативният специализиран наказателен съд окончателно потвърди мярката му за неотклонение.  

БЛИЦ обаче научи от достоверен източник, че от известно време Гебрев лично, както и чрез доверените си хора в управлението, уговаря работници от „Дунарит“ и „Емко“, да излязат на протест в защита на Никола Киров, за да искат освобождаването му от килията в следствения арест на бул. „Г. М. Димитров“.

Тъй като подобна „кауза“ по никакъв начин не може да бъде свързана с трудови искания на обикновени работници на заплата в двете оръжейни предприятие, Гебрев се опитва да приложи върху служителите обикновен натиск, от позицията си на „собственик“. Това е породило силно недоволство всред работниците, почувствали се използвани заради личната война на Василев и Гебрев с институциите. Възмущението им се засилва от факта, че към момента и двете дружества работят нормално и изпълняват поръчки за доставка на военна продукция, така че натискът да излязат на контролиран протест, още повече в защита на човек на Цветан Василев, участвал в престъпната схема на пирамидата КТБ, е напълно неприемлив.

Ако все пак такъв протест бъде организиран и някои от работниците в „Дунарит“ или „Емко“ бъдат подведени да участват в него, то още веднъж ще лъсне топлата връзка по оста Цветан Василев – Бойко Ноев - Емилиян Гебрев – Никола Киров, показваща недвусмислено истинската цел на хората, ограбили парите на вложителите в КТБ, а именно – дискредитиране на държавните институции, за да получат грабителите така нужната им индулгенция за извършените от тях престъпления.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!