Кърджалийка си дойде от Нидерландия без COVID-19, но в информационните масиви на здравните власти се води, че е под карантина до 6 декември.

Вчера тя си прави PCR-тест, защото обратният й полет е на 5 декември и без това изследване не може да се върне на работното място. Резултатът е отрицателен, но тя не може да лети за Нидерландия, защото до 6 декември е в изолация в родния Кърджали, пише 24rodopi.com.

Звучи почти парадоксално, „Параграф 22“, яростна критика към бюрократичната система, която страда от дефицит на разум, но е факт – здравата кърджалийка следва да „преглътне“ билета и да очаква санкция от работодателя.

Самолетът, с който пътувала кърджалийката, кацнал на летище „София“ на 26 ноември към 18 часа. Служител обяснил, че пристигащата от Холандия трябва да представи негативен тест.

„Разбира се, че направих. Същият беше отрицателен. Какво беше учудването ми, когато отидох за нов PCR тест, необходим ми за връщането. Оказа се, че в фигурирам в масивите като карантинирана до 6 декември“, казва тя.

Уведомила РЗИ-София, че е станала грешка, но тя все още фигурира в списъка.

След проверка става ясно, че заповедта на здравния министър към 26 ноември изисквала при пристигане от Нидерландия жената да представи отрицателен PCR тест, а не бърз антигенен. Едва след 1 декември режимът за пристигащите от Нидерландия е по-облекчен и не е необходимо те да си правят PCR-тестове.