Водната криза в Перник е в резултат от лошото управление на ресурсите от страна на правителството. Още в началото на септември 2019 г. имаше питане от БСП какво се прави в Перник, защото още тогава се знаеше, че ще има недостиг на вода.


А от правителството започнаха да вземат мерки едва в началото на ноември. Тези води се управляват от режийни графици. Това каза депутатът от БСП Крум Зарков в ефира на bTV.

„Водата и въздухът са замърсени и изтичат заради прехвърлянето на вината от едната глава на другата“, коментира Зарков в отговор на упреците, че при управлението на БСП не е направено нищо за водата в Перник.

„Поговорката вода гази, жаден ходи е правителствена политика“, подчерта депутатът от БСП. Според него ако още в началото на 2019 г. правителството беше ограничило потреблението на питейна вода за индустриални нужди, сега нямаше да има режим на водата в Перник.

„Създаде се държавна компания, наляха се стотици милиони и виждаме как водата изтича. Като прибавите проблема с мръсния въздух и отпадъците, то имаме повод за вот не недоверие. Велинград- СПА –столицата на Балканите, от 10 години не може да се водоснабдява като хората. Целта на този вот е да се набележи път за излизане от кризата“, смята Зарков. „Вотът на недоверието, който ще внесе БСП, ще бъде не само за водата на Перник, но и за управлението на водните ресурси в цялата страна“, уточни той.

„Въпросният ремонт за 32 милиона лева на язовир "Студена", който толкова беше рекламиран още от 2016 г., какво е донесъл?“, попита депутатът от БСП.