Експерти от Националния институт по здравеопазване в САЩ са регистрирали най-дългия потвърден случай на COVID-19 при пациент, съобщават световните издания. Отбелязва се, че жената е била болна в продължение на 355 дни.

47-годишната жена е била хоспитализирана с коронавирус през май 2020 г. Имала е повишена температура и кашлица. Симптомите на инфекцията се проявяват 11 дни преди да бъде приета в болница.

Освен това, по-рано жената е имала и лимфом, но е била напълно излекувана от него, след като се е подложила на клетъчна терапия. По-късно обаче се установява, че терапията е довела до почти пълно лишаване на имунната ѝ система от В-клетки, които са необходими на организма ѝ за борбата с инфекцията.

Медиците се опитват да излекуват пациентката, като ѝ дават кислород и кръвна плазма от преболедувал пациент с COVID-19.

След един месец температурата ѝ спада до 37°C, а симптомите на простуда стават по-леки. Взето е решение жената да бъде изписана от болницата, но тя продължава да получава кислород вкъщи. В същото време всеки месец пациентката дава положителен тест за коронавирус.

През март 2021 г. концентрацията на инфекцията в тялото ѝ отново се увеличава и е взето решение тя да бъде върната в болница.

Жената продължава да се лекува с плазма от преболедувал човек с високи нива на антитела. Даден ѝ е и антивирусният препарат ремдесивир. В резултат на лечението пациентката успява да оздравее напълно.

Превод и редакция: БЛИЦ