За първи път през тази години седмичната прогноза ще е със зимен сценарий, пише Meteo Balkans.

През първите дни на новата седмица към България ще се пренася нова порция студен въздух. Заради ясните нощи и снежната покривка, изстиването на въздуха ще е най-осезаемо и екипът ни издава предупредителен код за силен студ. 

Към края на седмицата температурите ще се повишават, но минималните ще останат ниски.

А ето и пълната и подробна прогноза на MeteoBalkans какво време ни очаква през новата седмица:

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник от северозапад облачността постепенно ще се разкъсва и след полунощ над по-голямата част от Северозападна България ще е предимно ясно. Повече облаци очакваме над Централна и Източна България, където ще има условия за валежи от сняг и възможни навявания. В Източна България ще продължи да духа силен северен вятър. 

Минималните температури в страната чувствително ще се понижат и ще са между минус -10°С до -2°С. Не са изключени и по-ниски в Северозападна България – до минус 12°С. 

В първия ден от новата седмица ще настъпи временно подобрение на времето - от запад облачността ще намалява и ще се разкъса до слънчево. В Източна България обаче ще има условия за валежи от сняг и за виелици и навявания. 

Максималните температури над цялата страна ще са около нормата за това време от годината и ще са около нулата.

Пътна информация

Бъдете внимателни, ако пътувате северно от Стара планина! По проходите ще има условия и за навявания!   

Около Петрохан и Витиня значителният снеговалеж може силно да ограничи трафика. Условия за навявания очакваме в Североизточна България.

За понеделник са валидни 2 предупредителни кода за лошо време - за ниски температури и за интензивен снежовалеж!

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за очаквано лошо време за 6 февруари:

Предупреждение за очакван интензивен снеговалеж

Предупреждение за интензивни валежи от сняг. Този код се издава, тъй като за кратко време снежната покривка ще надмине 10 см. Очакваме усложняване на пътната обстановка. Ще има условия и за виелици и навявания!

Предупреждение за ниски температури

Жълт код: Температурите ще се понижат и ще са близки до минус 5-10 градуса по Целзий. 

Съвети при жълт код: бъдете внимателни - очакват се ниски температури! Възможни са здравни проблеми и леки симптоми на измръзване.

Оранжев код: Температурите ще се понижат и ще са близки до минус 10-15 градуса по Целзий. 

Съвети при оранжев код: бъдете внимателни - очакват се много ниски температури. Повишава се вероятността от измръзвания.

Времето в София: През нощта срещу понеделник валежите постепенно ще спират, а облачността ще се задържи разкъсана. Минималните температури чувствително ще се понижат и ще са около минус 10°С . През деня ще преобладава разкъсана облачност. Максималните температури ще са около нулата.

Времето в планините: Ще е предимно облачно със значителни валежи от сняг в Предбалкана и Странджа. Ще духа силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 12°, на 2000 метра - около минус 16°.

Времето по Черноморието: Ще е предимно облачно с валежи от сняг. По-интензивни ще са те в Североизточна България и района на Странджа. Ще духа силен североизточен вятър, който в морето ще се усили до бурен. Максималните температури ще са между 1° и 2°. Вълнението на морето ще бъде около 5-6 бала.

Прогноза за фини прахови частици: Не се очакват замърсявания.

Времето на Балканите: Времето на полуострова като цяло ще се подобрява, но по-значителни валежи очакваме над Северозападна Турция и Южна Гърция, където поради явлението „езерен ефект“ ще паднат значителни валежи от сняг. Над останалата част от Балканите градусите ще се понижават и на места стойностите на термометрите ще достигнат до минус 15-18°С!

Времето във вторник, сряда и четвъртък

След изтеглянето на средиземноморския циклон от Балканите, на негово място се настанява мощен антициклон. Температурите в страната  чувствително ще се понижат. 

Във вторник и сряда облачността над Западните и Централни райони от страната ще е предимно разкъсана. Ще има и повече слънчеви часове. Слаби валежи от сняг очакваме в източните и планински райони. Вятърът в страната ще стихне. Минималните температури ще се понижат и на места в Северозападна и Централна България ще са между минус 15-16°С. Най-студено ще е в Западна България. 

Очакваме и ледени дни, когато дори максималните температури ще се задържат под нулата!

В четвъртък времето ще се задържи почти без промяна, но максималните стойности ще се повишават и на места ще достигат до плюс 3-5°С.

Времето в петък и през уикенда

Още от петък ще настъпи ново затопляне и температурите през уикенда ще се повишат чувствително спрямо изминалите дни. Времето ще е предимно слънчево. Максималните градуси ще са над 8-12°С.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен, 7-дневен план, и е възможно да претърпят изменения, затова следете и ежедневните прогнози на Meteo Balkans за пълна яснота и точност.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук