Знаем, че вдъхновението няма граници и спохожда творческите личности в странни ситуации и понякога в особено тежки условия. Но талантът не избира пътища и форми, пише Elle. Някои от световноизвестните шедьоври на литературата са написани от авторите им, докато са били затворници.
Оскар Уайлд / „От дълбините“

Авторът на романа за нарцистичния и самовлюбен Дориан Грей е предпочитал да не лишава от удоволствията на живота и самия себе си – писателят е изкарал две години от живота си заради своята хомосексуалност. Затворническата проза на Уайлд е пряко свързана с любовника му лорд Алфред Дъглас, на когото Оскар пишел писма във вид на художествени произведения с името „Послание: в затвора и с вериги“. В него Уайлд разсъждава над теми като смисъла на любовта и изкуството, етикетите, които поставя обществото и които не позволяват на сърцето да обича истински. По-късно тези писма са издадени в книга със заглавие „От дълбините“.

Мигел де Сервантес / „Дон Кихот“

Писателят Мигел де Сервантес е бил в затвора с присъда за незаконно присвояване на обществени средства, с които той е трябвало да купи консумативи за флота – т. нар. Непобедима армада, състояща се от 130 кораба. Престоят му в затвора е бил кратък, но белязал работата му с началото на знаменитото произведение на испанската литература „Хитроумният идалго Дон Кихот де ла Манча“. Първата част на романа се появява няколко години след реабилитирането на Сервантес и има огромен успех, благодарение на което никому неизвестният писател стартира кариерата си на 57 години.

Грегъри Дейвид Робъртс / „Шантарам“

По думите на автора му, романът „Шантарам“ е написан по реални събития от собствения му живот. Читателите знаят, че една част от събитията в книгата са на базата от случките от собственото му пребиваване в индийски затвор.

О. Хенри / „Разкази“

Уилям Сидни Портъре работил като касиер в една тексаска банка и по малко пишел. Едновременно с това издавал собствено хумористично списание The Rolling Stone. Но нито едното, нито другото имало бъдеще. След като го уволнили от банката, на Уилям му се наложило да се заеме с неща, които го отвели в затвора. Там се отдал на писането, но си избрал псевдоним о. Хенри. Съществува версия, според която псевдонима му включва първите букви на затвора, в който бил: Ohio Penitentiary – Ohenry.

Роберт Щилмарк / „Наследникът от Калкута“

През 1945 г Робърт Щилмарк е арестуван по обвинение в „контрареволюционна агитация“ и е осъден на 10 години затвор. Именно там е написал приключенския роман „Наследникът от Калкута“.  Идея за написването на романа дава един от бригадирите на криминалните затворници – Василий Павлович Василевски. Бригадирът, също затворник, и Щилмарк сключват споразумение, съгласно което писателят е освободен от тежка работа. За сметка на това той се задължава да напише роман и да впише като съавтор Василевски, ако книгата бъде някога публикувана. През 1958 г книгата е публикувана за първи път, след освобождението и реабилитацията на Щилмарк.

Николо Макиавели / „Императорът“

Известният флорентински държавник Николо Макиавелие обвинен в заговор, лишен от поста си и изпратен в заточение, където пише известния си трактат „Императорът“.

Книгата е своеобразен учебник за бъдещи политици, в който до най-малки подробности е описано как трябва да се държи един владетел, за да постигне целите си: стабилност на системата и непоколебимост на авторитета сред другите държави. Именно тази книга се превърнала в настолна за Йосиф Джугашвили, ббъдещ генералисимус Сталин.