Десетки книги, изхвърлени в контейнер за смет взривиха социалната мрежа Фейсбук. Снимките с книгите, хвърлени за боклук са публикувани от потребителя Драгомир Георгиев от Провадия. В поста си той обяснява, че въпросният контейнер се намира зад църквата в Провадия и че който иска, може да отиде и да си избере заглавие по избор.
 



Сред изхвърлените заглавия са „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов, том с произведенията на Ботев, книги на Иван Вазов, книга за братята царе Асеневци и много други.

Човекът, който сигнализира за вандалщината, съобщава в поста си също, че е събрал повечето от книгите и че всеки, който иска може да му пише и да си избере книга, която да получи безплатно, уточнява в. Монитор.

Снимките с изхвърлените български класици предизвика истинска буря от негодувание във фейса. „Тези снимки са картина на олицетворение на моралния упадък и подмяната на ценностите на нашето съвремие. Тези книга са не съкровище, а съкровищница за интелекта и душата на човек, но някои са слепи. А този, който го е направил, нека срамът остане за него”, въмущава се Петко Иванов. Други са още по-кратки: „Ужас! Нямам думи.” И „Падението на един народ”, заявяват те. Някои от хората във фейса предлагат книгите да бъдат подарени на някой старчески или детски дом, или пък на някоя селска библиотека. А други предлагат да бъдат пордадени и с парите от тях да се подпомогне някоя благородна кауза.