Историята на България се опира на дати, които изкривяват разбирането не само на нашата историческа памет, но и на европейската история. Три централни дати - създаването на България през 681 г., покръстването й през 864 г. и създаването на „славянската" азбука през 855 г. са само началото на едно страхотно разкритие, което е направено благодарение на доц. Веселина Вачкова с подкрепата на известния български филантроп и председател на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски. Историци, почитатели на българската история и радетели на родовата българска памет с нетърпение очакват премиерата на книгата, посветена на реалната българска история.

Чрез методично доказване на историческата неоснователност на извеждането на тези дати като определящи за културното и политическото развитие на България в книгата се изясняват историографските фактори, довели до тираничното налагане на този прочит на миналото, които най-често нямат нищо общо с науката. Те са конюнктурни и обслужват каузи, различни и от академичния интерес, и, разбира се, от българските национални интереси.


Книгата ще направи истинска революция в прочита на българската история и отсега се очакват бури в академичните среди. Доц. Вачкова, известна с алтернативното изучаване на богомилството, е създала литературно-исторочески шедьовър, който ще разкрие важни тайни, неизвестни за българите.Доц. Вачкова има зад гърба си сериозна академична дейност – тя е историк и културолог, експерт по Късна античност в БАН, преподавател, сред научните й интереси са степените на съвпадение между сведенията за миналото, съхранени в писмените и в художествените исторически паметници.

Книгата на доц. Вачкова се очаква не само у нас, но и сред представителите на българската диаспора в различни кътчета на планетата, нетърпеливи да разберат истината за историческата ни памет. Скоро ще можем да научим реалните сведения за историята на България – книгата вече е факт благодарение на д-р Милен Врабевски, известен с благородните си инициативи в името на българщината. Благодарение на д-р Врабевски преди време се роди патриотичният шедьовър „Моята България. Кратка история за млади читатели“ - учебно помагало, създадено с цел да накара децата с удоволствие да учат интересни факти от българската история.

Д-р Милен Врабевски е известен с родолюбивите си инициативи, за които е награден с приза „Европейски гражданин на годината“, става носител на наградата „Мъж на годината“. Сред многобройните признания, които получава, е „Апостол на българщината“, „Почетен гражданин на Варна“ и много други за благородните му инициативи не само у нас, но и в други държави.