В читалището на хасковското село Книжовник отвори врати първия по рода си в страната литературен салон, посветен на живота и творчество на рано отишлия си от този свят поет Иван Николов. Той е автор на около 30 поетични книги и още толкова преводни от руски, сред които бестселъри като “Русия в кръв умита” от Андрей Белии и автобиографичните книги за живота и делото на Есенин, Ахматова, Висоцки и Булат Окуджава. Неговите преводи на Есенин и Ахматова намериха място в поредицата “Световна класика”.
Иван Николов си отиде от този свят на 54 години. Село Книжовник не е родното село на поета. Той е роден в димитровградското село Горски извор, работил е в Хасково, бил е главен редактор на пловдивското издателство “Христо Г. Данов” и на един от най-успешните алманаси в България “Юг”.
Литературният салон в Книжовник е събрал едни от най-ценните спомени и вещи на Иван Николов. Изложени са уникални писма от кореспонденцията на поета с творци като Валери Петров, Блага Димитрова и Йордан Василев, Вера Мутафчиева, Станка Пенчева, Николай Хайтов и много други. Едната от стените на салона е запълнена от фотоси, извадени от уникалните пародийни книги на поета “Парнас около нас”, в които той е посветил по една епиграма-закачка за по-голямата част от творците на България. Много снимков материал запълва витрините в салона, тук са шаха, якето и първата пишеща машинка на Иван Николов. На откриването на салона присъстваха близки и приятели на Иван Николов и авторите, които след смъртта му написаха биографични книги за него – поетът Петър Василев, които е автор и на текста на песента “Два праскови посях и две череши” и Иван Маринов./Тодорка Николова, БЛИЦ