Поетът Иля Велчев получи наградата на КНСБ за духовност “Ако си дал”. Това е първият път, в който конфедерацията дава такава награда. Тя е посветена на незаменимия български естраден певец Емил Димитров, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.

По думите на председателя на КНСБ Желязко Христов поетът Велчев е носител на първия знак на законност в държавата. Червеният депутат Иво Атанасов, който бе поканен на събитието, заяви, че ако има награда “Ако си взел”, конкуренцията ще бъде огромна. Актьорът, танцьорът и жълт депутат Андрей Баташов каза на свой ред, че според него няма по-подходящ човек от Велчев, който е готов да дава и е дал толкова много на България. Баташов допълни, че текстовете на Иля Велчев са знакови за българската популярна музика.

Поетът, сценаристът и режисьорът Иля Велчев е роден на 26 февруари 1947 г. в София. Завършил е кинорежисура във ВГИК, Москва, през 1973 г. Автор на повече от 20 книги, 10 филма и текстове на песни, сред които “Ако си дал” на Емил Димитров”, “Хризантеми” на Лили Иванова, “Осъдени души” на Митко Щерев. Режисьор и сценарист е на филмите “Мандолината”, “Дубльорът”, “От другата страна на огледалото”, “Драма”, “Ако те има”, ”Ново убийство”, “Сладко и горчиво”. Автор е и на най-преследвания филм в държавата - "Завръщане от Рим" (1977). 
 
Желязко Христов откри изложбата “Земята, духът и ръцете”, в която бяха изложени творби на художниците Мариана Колева, Живко Желев и Валери Коцев.  

Десислава Вангелова/БЛИЦ