Правителството предлага на президента на Република България да награди с орден „Св. Св. Кирил и Методий” четирима дейци в областта на образованието, науката и изкуството. Това са митрополит Иларион Доростолски, акад. Матей Матеев, Хайгашод Агасян и Динко Христов, съобщиха от правителствената информационна служба.
Митрополит Иларион Доростолски ще бъде удостоен с най-високата степен на ордена - огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието и издигането на ролята на богословското образование и наука. Той е роден е на 12 януари 1913 г. в гр. Елена. Светското му име е Димитър Цонев. По майчина линия е потомък на Иларион Макариополски и Стоян Михайловски. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От 1981 г. до 1990 г. заема длъжностите председател на църковното настоятелство на храм „Св. Александър Невски”, директор на Църковно-историческия и археологически музей на Българската православна църква, игумен на Троянския манастир, викарий на Патриарх Максим и завеждащ Богослужебния и Духовен надзор при Светия синод. От началото на 1994 г. епископ Иларион е патриаршески викарий до избирането му за Доростолски митрополит. Автор е на над 40 книги и повече от 300 статии, спомени, пътеписи, беседи. През 2004 г. е избран на член на писателския съюз.
С орден „Св. Св. Кирил и Методий” - първа степен, за дейността му в областта на образованието и науката ще бъде удостоен акад. Матей Матеев. Роден е през 1940 г. Завършва Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, през 1964 г. е назначен за асистент към катедра „Теоретична физика”, където работи като доцент и професор (от 1984 г.). Кандидат е на физическите науки от 1971 г. и доктор на физическите науки от 1980 г. Бил е декан на Физическия факултет, член на Академичния съвет и заместник-ректор на Софийския университет. Председател е на Съюза на физиците в България. Освен учен, акад. Матеев е и общественик – бил е заместник-председател на Комитета за наука към МС, заместник-министър и министър на народната просвета в правителствата на Андрей Луканов и на Димитър Попов.
С първа степен на ордена ще бъде удостоен и композиторът Хайгашод Агасян за дейността му в областта на изкуството и образованието. Той е роден през 1953 г. Завършва с отличие музикалната академия „Панчо Владигеров”, специалност виола и майсторски клас по камерна музика. Специализирал е във Франция и Унгария. Свирил е с елитни оркестри и известни диригенти като Херберт фон Караян. Хайгашод Агасян е носител на наградата на фондация „Димитър Вълчев” за театрална музика. Автор е на детски песни, част от които са включени в учебниците по музика. Композиторът е носител на Голямата награда (1993 г.) и на Първа награда (1994 г.) на фестивала „Златният Орфей”. През 1997 г. е отличен с Наградата на ООН на радиоконкурса за тийнейджърска песен. Известната „Не остарявай любов” е с наградата за най-романтична любовна песен.
С орден „Св. Св. Кирил и Методий” - втора степен, ще бъде удостоен директорът на ОУ „Виделина” в разградското село Сейдол Динко Христов. Педагогът е начело на училището от 1991 г. В дългогодишната си практика целенасочено работи за създаване на учебна среда, която да благоприятства и стимулира учебно-познавателната дейност на учениците. Особено успешна е неговата дейност за интегриране на деца от малцинствен произход, за тяхното задържане в училище, а също и за мотивацията им за завършване на образователна степен. Методите му на работа са нетрадиционни, интерактивни. В училището е изграден музеен комплекс с над 600 кв. м разгърната площ и над 10 000 архивни единици. Музеят е собственост на училището и развива широка изследователска дейност. Има зали по етнография, земеделие, археология, нумизматика, минералогия. Обявен е за паметник на културата. Изградени са тъкачна работилница и учебен зооцентър, в който се отглеждат над 60 вида животни и птици. В процес на изграждане е грънчарска работилница, в която да се възродят местните обичаи по грънчарство, както и училищна обсерватория. Динко Христов е член и основател на Българската асоциация за селски и екологичен туризъм (БАСЕТ) и на Българската асоциация за минералното разнообразие. /БЛИЦ