Премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът Румен Радев изразиха съболезнования по повод смъртта на поета Любомир Левчев.

"Днес ни напусна големият талант на българската литература - Любомир Левчев. Свободата е по-голяма от нас, цитат от последното му интервю за вестник Труд. Да почива в мир", написа на стената си във Фейсбук Бойко Борисов. 

"Днес ни напусна големият български поет и писател Любомир Левчев! Отиде си един творец, оставил трайна диря в нашия културен живот, носител на множество национални и международни литературни награди, автор с ценен принос в развитието на българската поезия и проза.

Убедена съм, че Любомир Левчев завинаги ще живее чрез думите и стиховете, които ни остави! Поклон пред паметта му", написа в профила си във Фейсбук и Караянчева.

 „Богатото творчество и безспорният авторитет на Любомир Левчев - обичан поет и значим обществен глас, оказаха значително влияние върху редица поколения.Талантът и мъдростта му вдъхновяваха и респектираха. Даваха увереност, че овладяната сила на словото е незаменима духовна величина“, изказва съболезнования към близките и държавният глава.

 „Литературното наследство на Любомир Левчев – великолепните рими, създадени от интелигентен ум и голямо сърце, остава за цялото ни общество извор на възхищение и гордост“, подчертава още президентът Румен Радев.

Министърът на културата Боил Банов също се присъедини към думите на тъга, като написа в профила си в социалната мрежа: "Напусна ни големият поет Любомир Левчев. Поклон пред таланта! Поднасям дълбокото си съчувствие към скръбта на близките му!"