Всеки българин познава творчеството на Рангел Вълчанов. С тези думи министър-председателят Сергей Станишев започна представянето на един от най-талантливите и обичани български режисьори, на когото бе присъдена държавната награда “Св. Паисий Хилендарски”. На официална церемония в Гранитната зала на Министерския съвет Рангел Вълчанов получи отличието за изключителните си заслуги за изграждането и развитието на българското киноизкуство и популяризирането му по света.
В словото си премиерът Сергей Станишев подчерта, че връчването на наградата „Св. Паисий Хилендарски” по повод Деня на народните будители, е важно за цялото ни общество, защото свидетелства за отношението и подкрепата от страна на държавата и обществото към хората на духа. Той отбеляза, че номинациите тази година са били над 50, сред които журито е избрало именно тази на Рангел Вълчанов. Това прави наградата особено стойностна – кандидатурата е оценка от творците на България за неговите заслуги към българската духовност, изкуство и култура. Министър-председателят призна, че той, като зрител, е намирал вдъхновение в неговото творчество. Произведенията му отразяват народопсихологията ни, а животът му е търсене на правдата и на отговори на извечните въпроси – за смисъла на живота, за доброто и злото, за човещината. Премиерът припомни и силното му творческо въздействие за създаването на известната чешка филмова школа от 60-те години на 20 в. В заключение той пожела на носителя на наградата още дълги години енергия, творческа сила и плодовитост.

". . . във скромна килийка, потънала в сън, /един монах тъмен, непознат и бледен, /пред лампа жумеща пишеше наведен." Тези редове от стихотворението „Паисий” на Иван Вазов цитира при получаването на наградата си Рангел Вълчанов. Много хора са се мъчили да опазят светлината на тази „лампа жумеща”, отбеляза той и развълнуван допълни, че в този развихрен свят е все по-тежко човек да удържи собствения си глас. Режисьорът оцени като скромни усилията си за запазване на огъня и изрази надежда, че всички ще продължат да правят опити, за да заслужат тази награда вътре в себе си, още повече, че нашите будители не са били прочути, а анонимни и работливи за благото на този народ.

Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 28 юли 2000 г. съгласно Закона за закрила и развитие на културата. Тя се присъжда ежегодно за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Носители на наградата са проф. Вера Мутафчиева, проф. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов, арх. Богдан Томалевски и Валери Петров.
Носителят на наградата “Св. Паисий Хилендарски” за 2008 г. е определен от жури в състав: председател – акад. Светлин Русев, и членове – Иван Павлов – председател на Съюза на филмовите дейци, арх. Спиридон Ганев – председател на Съюза на архитектите, Милен Вълков – председател на Съюза на журналистите, Николай Петев – председател на Съюза на писателите, Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите, проф. Ивайло Мирчев – председател на Съюза на художниците, Велислав Заимов – председател на Съюза на българските композитори и проф. Маргарита Ваклинова – директор на Археологическия институт с музей към БАН.

Носителят на наградата за 2008 г., Рангел Вълчанов, е една от най-талантливите и ярки личности в съвременната българска култура. Роден е на 12.10.1928 г. в с. Кривина, Елин Пелинско. Завършва театрална режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" /1953 г./ в класа на проф. Боян Дановски. Работил е в СИФ "Бояна" от 1952 г. последователно като асистент режисьор и режисьор-постановчик; член на директорския съвет в СИФ "Бояна"; режисьор на седмичното телевизионно предаване "Как ще ги стигнем...” с Тодор Колев". Член е на Европейската филмова академия, на Съвета по култура при президента /1997/, на Обществения съвет на фондация "Отворено общество" и на Съюза на българските филмови дейци. Рангел Вълчанов е носител на многобройни български и международни награди. /БЛИЦ