Ако имах власт щях да се провъзглася за премиер и спешно да уволня целия парламент. Това заяви в интервю за БЛИЦ режисьорът Андрей Слабаков.
- Г-н Слабаков, възражда ли се в положителна посока българското кино?
- Разбира се, че се възражда като правим повече филми и то се възражда. Смятам, че има смисъл да се гледат българските филми, те не са много - четири пет са моите на година. А да не говорим колко трудно се правят ще кажа пак ,че много трудно се правят. Един български филм струва около 500 хиляди евро и един много евтин европейски филм струва 4 милиона евро, е каква е разликата? Близо осем пъти. Иначе обаче в България да се снима филм е по- евтино.
- Продължавате ли да осъществявате своята идея за "пътуващо кино" в България?
- Разбира се ,че ще продължавам да въртя така нареченото "пътуващо кино" навсякъде в България. Трябва да кажа, че хората адски много се радват, защото да не казвам голяма дума, но повече от 20 години в по-малките селища никой не е виждал кино. Сега да ви кажа, че и в Русе нямат кино, какво да ви обяснявам. Хората се радват на това, което им предоставяме и им е адски приятно. Събирали сме между 800 и 1000 души за една прожекция.
- Защо заглавията на филмите ви носят имената на световноизвестни композитори?
- Просто така се случи. Първият ми филм се казваше "Вагнер" и сега около 5 декември ще продължаваме да го излъчваме в кино "Одеон".
- Как оценявате рекламния клип за предизборната кампания, в която Сергей Станишев се прави на ватман?
- Не ми харесва клипа и ще ви кажа защо. Значи в ролята на Евгени Минчев да се вживява Сергей Станишев ми изглежда повече от тъпо, защото ватмана в България е синонима на Евгени Минчев. Освен това трамвая е празен. Не може само Ламбо да се вози в него. Има нещо сбъркано в клипа. Това е трамвай, който отива за депо, в смисъл за ремонт. Този трамвай не отива никъде. Така че клипа чисто смислово не ми харесва. Иначе има пиниз. Ако бяха го натъпкали с хора и всички да се качат на него, щеше да стане готино.
- Ако вие щяхте да снимате Сергей Станишев в коя професия го бихте причислили?
- Значи аз никога няма да снимам клип, на която и да било политическа партия, тъй като аз не харесвам тези шибаните организации. Аз мразя да бъда организиран и не искам да се занимавам с партии. Може да има някакви хора които харесват партии .Това винаги ми е действало страшно подтискащо. Аз по душа съм може би анархист или екстремист или не знам още какво , но не обичам да ме организират. Аз съм единственият човек в България, който съм бил изключван пет пъти от комсомола преди 10 ноември. Социализмът си имаше своите добри страни, както и капитализма, при който сега живеем също има своите добри страни. Това са някакви два вида финансова система и няма нищо лошо и те по това се различават основно.
- А мислили ли сте да направите филм за БСП?
- Нали не очаквате, че непременно ще направя филм. Засега никой не ми е предлагал, но аз и преди 1989 година съм правил един единствен поръчков филм, един от най-смешните, които аз съм правил и това е за посещението на Пенчо Кубадински в Петрич, по случай 70 години на пернишката партийна организация. Оттогава не ми дават права за филми и това беше много готино. Филмът беше супер смешен и много приятен.
- Смятате ли ,че "Биг Брадър формира " модели на човешкото поведение?
- Той не формира никакви модели. Той е по скоро е определен начин на мислене и ако забелязвате в този определен вид шоута е да се събират едни и същи хора. Те смятат, че като участват някакво реалити шоу и техният живот извъеднъж ще се промени и ще стане чудо невиждано и ще се случат кой знае какви неща. Значи в живота генерално по този начин нищо не се променя.
- Скоро се състоя /на 21 ноември, т.г./ премиерата на вторият ви пълнометражен филм "Хиндемит". Имате ли наблюдения дали той е предизвикал някакви проблеми сред обществото, тъй като там се разискват въпроси за възгледите на хората в любовта, секса и материалното им състояние?
- Не зная дали филма е предизвикал някакви проблеми. Аз всъщност задавам едни въпроси чрез него, на които трябва сами да си отговорим. Старая се да правя филми за мислещи хора и вероятно по-голямата част от България са мислещи хора. Вероятно ще обявите това мое твърдение на бял свят, защото се появиха едни теории, че в България хората са много прости, тъпи и нищо не разбират. Значи аз съм бил в селца и малки градове и хората се разбира че много добре за какво става дума и не само за моя филм, но и за други.
- За кинокултурата на българина имате ли някакво обяснение?
- Хората отвикнаха да ходят на кино и сега се опитваме да ги привикнем наново да отидат в кината. Това е адски голям проблем , защото те нямат навик вече повече от 20 години да ходят на кино.
- Как намирате спонсори за своите филми?
- Не търся спонсори, тъй като това е невъзможно за българското кино. По принцип всички филми минават през едни държавни комисии и като те усетят, могат да дадат за един български филм около 500 хиляди евро, което е меко казано несериозно.
- Правите ли компромиси в личен план?
- Не че не правя, но се опитвам ,колкото може да са по малко.
- А с баща ви Петър Слабаков често ли споделяте политически възгледи. Отчитате ли факта, че той беше единствения червен депутат, който сам се отказа от постта си и напусна Народното събрание?
- Че вие откъде знаете какви политически убеждения има баща ми. Той между другото е супер краен и вярва в това, че света трябва да е относително справедлив и всички да са равни пред закона и се надява това един ден да се случи, тъй като това не се е случвало никъде. Той се отказа от постта си, защото аз му казах от Италия да не се събира с кофти другари в парламента, честно казано. Един месец след като се върнах от Италия той спря да се занимава с политика, и няма значение дали е бил червен, син или зелен депутат. Въпроса е, че баща ми е достатъчно почтен и това е нещо, което не подлагам на съмнение.
- А вие как си представяте избирателния закон?
- Може би избираме кофти хора, а вие си помислете кого избираме и как. Обърнете внимание, че все още няма мажоритарна система и нито една партия не желае тя да бъде мажоритарна. Защото щяло да бъде кофти и Азис щял да бъде в парламента. Ами на фона на всички останали, аз който не харесвам Азис предпочитам той да е в парламента. Може пък той да направи нещо смислено.
- Вие бихте ли влезли в политиката?
- Аз няма да се хвана с политика, освен ако не стана едноличен диктатор в държавата, защото не ми харесват партии с повече от един член. Аз бих направил еднолична партия в мое лице, бих закрил всички министерства и ще разпусна спешно парламента. Това ще намали разходите на държавата неимоверно. Защото аз каквото и да правя ще се возя само в една кола, каквото и да изям, имам само един гъз и ще изляза много по евтино на държавата. Само при това положение бих участвал в държавата.
- Какво ви е отношението към доносниците от ДС?
- Значи ченгета има навсякъде. Има стара и нови ченгета .Винаги си има хора, които пишат доноси.Сега преди 1989 година аз познавам няколко изключително свестни хора за мое учудване бяха подписали декларации и някак си ги бяха принудили. Аз ги познавам, те не са много. Това са няколко души и наистина са свестни и бяха писали някакви много интересни доноси, които сега са твърде интересни четива. Такива глупости, които те са писали в своите доноси просто няма. Това е като филм на абсурда или не знам още какво. Те са от типа:"Гошо излезе от стаята.Отиде отсреща пи ракия примерно в кафене "Прага", след което яде шкембе еди къде си." Ето това са им доносите на тези хора.
- Перачи на пари ли са киноразпространителите според вас?
- Това е хубаво да ги питате тях, защото повечето киноразпространители са обвързани с определени политически кръгове. Странното е, че те са обвързани с различни политически кръгове и трябва да говорите с тях. Мен най-много ме дразни, че ние в България, която аз много обичам се гъзиме във всякакви посоки. Значи, преди се гъзехме на Изток, сега се гъзиме на Запад. Ето това ме дразни най много. Искам да бъдем една нормална суверенна държава, която сама взима решения, дали от Кремъл или от Белия дом да ми казва какво да правя.
- Традиционен въпрос, но все пак кои питиета повече харесвате - български или чужди?
- Престанете да ми задавате този въпрос. Българско ли е -става. Аз съм на този принцип - по добре да си пием нашите говна , отколкото чуждите.Защо си мислите, че чуждите са по-хубави? Нали имат едни италиански вина? Това е една пълна пача. Кой го пие това нещо.? Има и готини италиански вина, но има и български . Аз понеже съм националист предпочитам българското, защото и лайно да има нека да си е наше.
- Разкажете за италианския ви начин на живот, когато сте се занимавали с градинарство?
- Ами там съм копал дупки и съм садил растения. Много време съм копал, аз мога да ви изкопая 70 сантиметра цилидрична дупка с равно дъно. Садил съм адски много растения. Аз съм работил и други страшно много простотии. В смисъл това не е единственото , с което съм се занимавал. Даже съм бил управител на билярд клуб, където се играеше нелегален комар.
- Сигурно ви е лесно или трудно, не зная, но как се погаждате с Арнестина на работната площадка и у дома?
- Това е също един въпрос, който много ми харесва. Аз знам, съм старомоден, но и  харесвам жени. Знам, че това не е модно, не е интересно, но те ми харесват, какво да направим. Между другото няма никаква разлика между хубава и грозна жена. Има такава, която става и която не става в това е разликата. А ако ще и да има 30 сантиметра крака. Що се отнася до погаждането с Арнестина на работната си площадка се погаждам много повече, отколкото вкъщи. Който има семейство ще ме разбере правилно, защото една жена е тази, която може да командва цяло семейство. Аз лично не познавам нормални семейства, в които командва мъж. Това и в исторически план, ако го погледнете, ще разберете, че е така.
- Какво ще правим ли като забранят пушенето от ЕС?
-Ами ще си пушим, където си искаме. Аз съм го казвал навсякъде, включително и в Америка. Няма проблеми с това нещо. Аз лично съм пушил навсякъде в Америка и са ме гонили полицаи на аерогарата в Чикаго.Пуша между три и четири кутии на ден, но не го пропоръчвам на някого, защото пушенето е вредно.

Едно интервю на Александрина Роканова