С поредица от инициативи Община Бургас ще отбележи 85 годишнината от рождението на големия български артист Апостол Карамитев. Началото ще бъде поставено на 17 октоври /петък/ от 11.30 ч. с поднасяне на цветя на паметника на актьора в Морската градина на града. Гражданите ще имат възможността да чуят думи за живота на видния бургазлия от неговия син Момчил Карамитев и ученика му – бургаския актьор Юрий Ангелов, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
Втората част от събитията, посветени на годишнината от рождението на актьора включва прожекция от 19.15 ч. в кино „Тракия” на филма „Нощта срещу 13-ти”. Филмът е създаден през 1969 г., от режисьора Антон Маринович, по сценарий на Александър Хаджихристов. В ролите освен Апостол Карамитев, участват Коста Цонев, Георги Георгиев-Гец, Иван Андонов, Йордан Спиров и др. Преди прожекцията Момчил Карамитев ще представи кратка история около създаването и съдбата на филма. Цената на билета е 5 лв.
Апостол Карамитев е роден на 17.10.1923 г. в Бургас. Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ. Ученик на Б. Дановски, той специализира режисура в Москва, Ленинград, Прага и Варшава. Дебютира във филма „Утро над родината” (1951 г.).
Играе в: „Любимец 13” (1958 г.), „Специалист по всичко” (1962 г.), „Рицар без броня” (1966 г.), „Бялата стая” (1968 г.), „Сватбите на Иван Асен” (1975 г.) и много други.
Карамитев участва в първото българско цирково вариете, обикаля страната с рецитали на народни песни и приказки от Каралийчев, занимава се и с театрална режисура. /Марина Шиварова, БЛИЦ