Какво беше учудването ни  на посетители в галерия „ЛОРАНЪ”, когато видяхме веднага с влизането си на ул.„Оборище” 16 портрети и пейзажи, нарисувани от Стоян Венев през 40-те и 50-те години на миналия век.

И нищо общо със съблазнителните пухкави шопкини с игриви маслинени очи, мятащи ги към дебнещите ги шопи! При това, вече бяха сложени „червени точки” запазено върху няколко портрети и скици.

Един изумителен натюрморт: чаша с вода, до нея книга и очила, напомнящ за световния Петров-Водкин, грабва окото още от входа, а нататък един различен Стоян Венев, когото още не познаваме.  



Галеристът Лаврен Петров и изкуствоведката Галя Декова ни запознават със зората на соц. изкуството, в което предимство имаха изображения на работните хора от полето и заводите. Жените със забрадки и мъжете с каскети.







Преди години имаше голямо търсене на социалистическото изкуство и западни колекционери бяха изпратили емисарите си из Източна Европа  да купуват. Даваха много добри пари и както се твърди, интересът не е стихнал. Щял дори да се увеличава. Защото вече никой не рисува така.

Прави чест на галерия „Лоранъ”, че са издирили тези картини: потрети, пейзажи, натюрморти, които показват един друг аспект от творчеството на така популярният с цветното веселие на картините си Стоян Венев. 



Е, искахме да видим и някоя закачлива и съблазнителна шопкиня, задиряна от ококорен шоп, ама нейсе. Затова пък можете да си купите веднага „Стоян Венев”, поредният от красивата колекция албуми  -  издания на галерия „Лавренъ”, които масово си купуват посетителите на изложбите в галерията. От значение е и ниската цена на самите албуми.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ