Технически проблем в системите на НАП поставя десетки търговци в ролята на некоректни платци. Сред засегнатите са много бензиностанции в България, както и фирми с друг предмет на дейност, съобщава trafficnews.bg.

Служителите в обектите са длъжни да декларират в НАП новопостъпилата стока - горива или др., срещу което получават служебен бон. По една или друга причина обаче има голям брой случаи, в които системите на приходната агенция не отчитат заявката и след това служителите съставят акт на "виновния". 

Сред засегнатите е и пловдивската бензиностанция „Лайт газ” на „Рогошко шосе”, която според списъците на НАП подлежи на запечатване. Причината е непостъпили навреме данни в НАП за получените количества течни горива.

От бензиностанцията обаче са категорични, че подобни твърдения са неверни и причината за забавянето при получаването на данните е заради проблеми със системите на НАП.

„Когато горивото пристигне в даден обект, то влиза с АДД (акцизен данъчен документ) и има УКН (уникален контролен номер). Това се вижда в НАП и се отчита от нивомерната система. Служителите имат задължението да го декларират. След като го направят, те няма как да знаят дали отчетите достигат до приходната агенция, а още повече да знаят какво значи „статус минус едно”, при условие, че тяхната работа свършва до тук”, обясни адвокат Красимир Толев, който е обжалвал акта. 

„Данните не достигат до НАП и проблемът е в тях – дали са забавяния със системите или претоварване на сървърите, няма как да знам”, допълни адвокатът.

По думите му проблемът с приходната агенция не е само с бензиностанциите, а и с много други обекти.

Вече всеки един апарат е свързан с НАП и има случаи, когато дневните отчети достигат до агенцията след 1-2 месеца. Обектът получава фискален бон за приключване на деня, но данните не достигат до НАП и проблемът не е в конкретния обект или служител.

След установяване на нарушенията за непостъпили навреме данни, на обекта се издава акт за установяване на административно нарушение и се налага глоба. 

Изпратено е запитване към НАП, очаква се официален отговор от приходната агенция. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук