От вчера започнахме засилени проверки във връзка с предстоящите празници. Ще се проверява всичко - от какво е произведена храната, как е етикирана, как се съхранява в магазина. Това каза в сутрешния блок на БНТ д-р Татяна Николова от БАБХ по повод предстоящите празници.

"Ще поставяме здравна маркировка върху трупното месо. Българското месо ще е със син печат, а когато месото е от чужбина, печатът ще е червен. Приканвам всички потребители да си купуват месо само от оторизирани места. Ние не можем да отговаряме за цените на козунаците. Ние отговаряме за тяхното качество и производство", каза д-р Николова.

Гост в студиото беше и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

"Най-важното нещо е потребителите да бъдат информирани. Това важи както за пътуванията по време на празниците, така и за храните. Потребителите трябва да се интересуват от реалното положение на туристическия обект. Не трябва да се притесняват да комуникират. Най-честите опаквания, които получаваме, са за разминаване между това, което гражданите са заплатили, и това, което получават. Ще имаме дежурни екипи и ще следим внимателно ситуацията", разкри Маргаритов.

"Очаква се до края на тази седмица Европарламента да приеме директива за борбата с двойния стандарт при храните. Тази директива ще се разпростре и върху други групи продукти. Институционално вече ще имаме един силен инструмент, с който ще борим този двоен стандарт", каза още Димитър Маргаритов.