Комисията за защита на потребителите /КЗП/ установи нелоялна търговска практика при продажбата на предварително пакетирано филе от риба, съобщиха от комисията.
Търговецът ще бъде глобен за нарушението и със заповед на председателя на контролния орган Дамян Лазаров ще му бъде забранено прилагането на тази практика.
Нарушението, характеризирано като нелоялна търговска практика, е свързано с начина на обявяване на цената на рибата. Върху опаковката са обозначени препоръчителните цени за килограм и за съответната разфасовка, които са поставени от производителя. От своя страна търговецът е поставил продажната цена в близост до стоката (както изискват разпоредбите на Закона за защита на потребителите), но не е дал никаква индикация на клиентите, че трябва да потърсят именно нея, тъй като тя е тази, на която се предлага стоката в конкретния обект. Логично е, при така обявените от производителя цени върху опаковката, потребителите да възприемат непосредствено именно тях и да не търсят други, ако изрично вниманието им не е насочено в тази посока. При предварително пакетираните хранителни стоки търговците по задължение обявяват цената за единица мярка и за грамажа на разфасовката – по същия начин, както е направил производителят в този конкретен случай. По тази причина се счита, че информацията за цената е представена по двусмислен начин и е неразбираема. А разликата между препоръчителната цена (5.89 лв./кг.) и продажната цена (9.49 лв./кг.) е значителна. Ниската препоръчителна цена, която потребителите си представят за продажна, влияе върху икономическото им поведение и ги подтиква да извършат покупка, която при други обстоятелства не биха направили. В този случай търговецът е предоставил фактически точна информация, но не се е погрижил за това потребителят да може да се възползва ефективно от нея.
Проверката е извършена по сигнал на потребител, който е закупил две опаковки с обявена цена на производителя 5.89 лв. за килограм, като препоръчаните от него цени за двете разфасовки са съответно 2.56 лв. за 0, 435 кг. и 2.36 лв. за 0, 400 кг. На касата обаче са маркирани други стойности – 4, 13 лв. и 3.80 лв.
Експертите от КЗП съветват потребителите винаги когато пазаруват да гледат не само цените върху опаковките на продуктите, но и дали не са обявени на щендерите други, различни от тях. В такива ситуации да потърсят консултант, за да си изяснят коя от двете цени е валидната. Когато има разлика между обявената и маркираната на касата цена потребителите да отказват покупката. Тъй като и в двата случая има нарушение на Закона за защита на потребителите е добре да уведомят контролния орган – Комисията за защита на потребителите.  /БЛИЦ