Знаете ли, че 75% от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтенцата пред пържолите? Всъщност най-ранните записки за кюфтето произлизат от древен Рим. Те еволюирали в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта е от 1889 година.
Подобно на картофената салата и барбекюто, те имат най-много вариации, според държавата в която се предлагат, съобщава foodpanda.<br /> <br /> По повод националния ден на кюфтето ето десет любопитни факта за тях. <br /> <br /> 1. Кюфтетата се използват в различни вариации на ястия, от самостоятелна храна, до сандвичи и супи<br /> 2. В Испания те се предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка и кимион<br /> 3. В Азия може да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар<br /> 4. По дефиниция, кюфтето съдържа кайма - говеждо, свинско, пилешко, пуешко както и хомогенизиращо вещество- галета и яйца<br /> 5. Има над 20 000 вариации на кюфтета, като в това число влизат и изцяло зеленчуковите, като картофени или спаначени<br /> 6. Майстор готвачите смесват каймата с накиснат стар хляб в мляко<br /> 7. Според други майстори не каймата, а подправките са тайната на перфектното кюфте<br /> 8. В Италия, в класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто<br /> 9. В Близкия Изток те се подправят с канела, кимион, индийско орехче и кориандър<br /> 10. Шведските кюфтенца са богати на аромат на лук, бахар и щипка карамфил, като обикновено се правят със смес от свинско и говеждо месо и се сервират в бял или кафяв сос от сметана, често щедро поръсени с пресен копър