Летище „София” вече притежава категория 3А, а това означава, че самолетите могат да кацат при видимост 200 м в условията на мъгла, обясни министърът на транспорта Петър Мутафчиев след представянето на копието на военния самолет Албатрос F2 в село с. Черногорово.

Той припомни, че след приключването на проекта по реконструкцията на летище „София”, то е притежавало първа категория. Това означава, че кацането на самолетите е можело да се извършва при видимост 550 м. Поради тази причина от Министерството на транспорта са си поставили задача да подобрят категорията на аеропорта и да създадат по-добри възможности за кацане.
Положението на летището е създавало проблеми за повишаване на категорията, защото там мъгливите дни са много по-често в сравнение с всички други летища в страната, обясни той.
„Никога в България не е имало летище с 3А категория. Затова се надявам, че тази година отменените полети ще бъдат много по-малко”, каза Мутафчиев. По думите му следващата стъпка е придобиване на категория 3Б, която притежават само 10 летища в Европа. Затова е необходимо обаче да се промени пътят до летището. /БЛИЦ