Джетове „летят“ с огромна скорост край главите на летовниците на плаж Липите. Отпускарите се опасяват, че до няколко дни ще има сцепена глава, каза водещият на „Здравей, България“ по Нова телевизия Виктор Николаев. 

„На джетовете се качват непълнолетни. Те още не знаят кое е ляво и кое дясно, но им поверяват управлението на тези машини“, добави той.

„Плаж Липите е една от последните останали девствени пясъчни ивици по нашето Черноморие. През последните дни тук хората, които обичат природосъобразния начин на почивка, са засекли много джетове, които са карали на метри от главите им“, каза пък кореспондентът Цеца Алексова. 

Екологът Борислав Борисов пък уточни, че джетовете се карат на 20 метра от пясъка. „Има закони и наредби, които трябва да се спазват. В охраняемите плажове в 200-метровата зона не трябва да се движат джетове, а в неохраняемата – на 300 метра от брега. Вижда се, че не се спазват тези изисквания“, коментира той.

„Този плаж е част от защитена зона Силистар. Забранено е влизането на всякакви моторни превозни средства. Държавното горско стопанство – Царево, което отговаря за този район, трябва да постави ограничителни табели, за да знаят хората, че е недопустимо в защитена местност да стават такива безобразия“, каза още екологът.