Лидерът на "Екогласност" Емил Георгиев разкри преди дни как е получил предложение от Кирил Петков за придобиване на партията му. Днес потърсихме за коментар г-н Георгиев за нови подробности около неприличната оферта. Ето как той отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.
- Г-н Георгиев, как ще отговорите на твърденията на бившия финансов министър Асен Василев, че към Вас не е имало предложение да предоставите "Екогласност" за новия му политически проект с Кирил Петков?
- Не съм водил разговори с Асен Василев, въпреки че той е хасковлия. Говорих с колегата му Кирил Петков. Самият Петков по време на разговора ми с него каза, че аз се познавам много добре с бащата на Василев. Потвърдих това, а той ми каза, че съм се познавал и с тъста му. 


Тогава му отговорих под формата на шега: "Вие много добре сте ме проучили, след като знаете за тези познанства".

Когато Петков и колегата му разбраха, че ще извадя информацията на бял свят, защото става взривоопасна, той побърза да каже, че никой не е говорил от тяхно име с мен, а че това са били някакви бракониери. Тогава или той е главният бракониер, защото разполагам с доказателства за нашия разговор, или той е клониран и съм се видял с неговия клонинг.

Това, което двамата твърдяха, че не са водили разговор с никого за предоставяне на партия, е лъжа на 100%.

- Вярно ли е, че Петков и Василев искаха да придобият цялата Ви партия?
- Естествено. Разбира се. Гордея се, че преди 32 години станах един от създателите на "Екогласност". 

Виждал съм какви ли не неща в цялата "помия", наречена българска политика, но за първи път съм свидетел на толкова вулгарно и цинично отношение към нас. Те искаха да овладеят цялата партия. Казах им, че това е невъзможно и тогава те поискаха да влязат в ръководството на партията. Това също не се получи.

Кукувицата е единствената птица, която не отглежда поколение. Тя снася яйца в чужди гнезда. Виждам новия проект на Петков и Василев като полет на кукувици, които си търсят политическо гнездо.- Свързани ли са Петков и Василев с кръга "Капитал"?
- Аз знам, че има топла връзка между Прокопиев и г-н Петков. Той има връзка и с "Демократична България", което бе потвърдено от самата партия.

Когато разговарях с Петков и ми дойде малко повече неговото словоблудство, той каза, че много му допада каузата по опазване на околната среда на "Екогласност" и за малко не станал съосновател на коалицията между "зелените" и ДЕОС. Сподели ми, че не се съгласил по съвет на баща му заради т.нар. "отровни зелени". 

Знаейки за тази топла връзка, за която Ви казах, споменах на Петков: "На мен г-н Прокопиев ми наточи ножа в съда за 620 000 лева, защото ме съдеше за мои твърдения за Меричлери. Не можа да ме постави на колене, така че и вие ни си правете труда да ме поставите на колене".

- Да, но Петков и Василев имат нова партия ракетоносител в лицето на "Волт". Вашият коментар?
- Да са живи и здрави! Дали ще е "Волт" или "Волтова дъга", е все тая. 

Много ми е интересно поведението сега на Мая Манолова от партия "Изправи се България! Ние си отиваме". До момента нейната партия се казваше "Изправи се Бг! Ние идваме", но сега е по-редно се казва "Изправи се Бг! Ние си отиваме".

Любопитно ми е сега на кого ще пристане Манолова! 

- Как очаквате да се представят Петков и Василев на предсрочните избори?
- Въобще не ме интересува! Честно да Ви кажа този въпрос не ме вълнува, но явно българските избиратели имат нужда от отрезвяване, защото им е омръзнало от политически проекти без всякакво съдържание.

Нека някой да обясни как Петков и Василев ще провеждат лява политика с десни инструменти. Според мен това никой не може да го обясни. 

Това тяхното са измишльотини и политически гювечи. Преди 2-3 седмици Петков обясни как един възрастен човек го е потърсил като възпитаник на Харвард и му предложил 4 милиона долара, за да развива бизнес. Тогава Петков обясняваше как се печелят и харчат пари.

Сега какво са решили с Василев, да пласират своите проекти за печалба и загуба в политиката ли? Нищо няма да стане от проекта им.

- Кореспондират ли твърденията на Василев и Петков, че са успели бизнесмени, при положение че бившият финансов министър декларира спестявания от 40 000 лева и апартамент в квартал "Сухата река"?
- За Асен Василев не знам откъде са му парите, но ми е много странно как Петков, ако е толкова успешен бизнесмен, ще се прибере в България. 

Все още стои отворен въпросът за поданството на Петков. Канадски гражданин ли е или не? И защо чака Конституционният съд да се произнесе? Това е въпрос, който най-накрая трябва да се изясни, защото наистина в българския политически живот трябва да се знае кой кой е и с кого е.

Да си еколог означава да си човечен, да държиш на честността и достойнството си. Ние в "Екогласност" точно това правим над 30 години. Ние сме бяла партия и като всяка екологична партия в света нашето място е в БСП, защото сме с леви политически убеждения. Нашата позиция е такава още от Великото Народно събрание.

Конституцията на България по времето на ВНС е приета с гласовете на "Екогласност". Това трябва да се помни.