Скандална схема за близо 400 000 лева изплува около председателството на Върховния касационен съд (ВКС) от свързания със сенчести политико-икононически кръгове у нас Лозан Панов. Чрез серия от юридически врътки компрометирания съдия №1 успява да „оправи“ крупната сума на свързан с подсъдимия за финансови далавери Иво Прокопиев. Това показва проверка на "Монитор" в информационната система на ВКС.

Става въпрос за Калоян Тодоров – собственик на „София ивент център“, който миналата година успява единствен да се уреди с отпадане на дело, заведено му от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (настоящата КПКОНПИ – б.р.). Спасителният пояс за него пък се оказва тълкувателното решение на ВКС, с което върховните съдии по искане на Панов пренаписаха закона и решиха, че имущество на едно лице не може да се отнема ако срещу него е отпаднало криминалното обвинение, дало повод за имуществената проверка.

Началото на цялата съдебна сага започва преди няколко години, когато разследващите в Пловдив подхващат група, занимаваща се с финансови измами. Разследвани са били четирима души за изготвяне и използване на техническо средство за придобиване на информация за съдържанието на платежния инструмент и съхраняване на информацията – скиминг. Веднага следват арести и на четиримата, които са обвинени за това престъпление в съучастие.

Калоян Тодоров е бил в началото задържан под стража, след което съдът го е пуснал. По късно обаче разследването срещу него е отделено в друго дело, което така и не стига до съд. За разлика от останалите трима, които получават присъди и глоби.

Според разследващите делото срещу Калоян Тодоров е прекратено заради становище на експерти. По време на разследването била изготвена техническа експертиза на вещи, намерени в дома му в столичния квартал „Банишора”. Експертите са били категорични, че тези вещи – банкови пластики, са напълно редовни и не са предмет на престъпление. Тоест, иззетото от дома му не е било скиминг устройство.

Въпреки това, по закон срещу Тодоров стартира проверка и на имуществото му. Тя се води от тогавашната КОНПИ и има за цел да установи дали имуществото, което притежава отговаря на легалните му доходи. Инспекторите хващат разминаване от 375 804,73 лв. и внасят иск в съда имането с недоказан произход да бъде отнето в полза на държавата. Делото се разглежда в Софийски градски съд (СГС), тогава оглавяван от протежето на Лозан Панов – Калоян Топалов. Магистратите обаче решават, че след като криминалното производство срещу Тодоров е прекратено, „това представлява абсолютна процесуална пречка“ за разглеждането на иска срещу него. Така делото за конфискация е прекратено и след обжалване то стига до ВКС.

Интересно е, че същата формулировка като СГС малко по-късно ползва и самия Лозан Панов в искането си до ВКС за образуване на тълкувателно дело по закона за конфискация на незаконно имане. Благодарение точно на това дело първоначално искът срещу Тодоров се оказва блокиран във ВКС, а след това и набързо прекратен след излизането на скандалното тълкувателно решение. Самото то предизвика сериозна ответна реакция и се наложи Народното събрание да гласува спешни поправки, за да се осуети опита на Панов и сподвижниците му в съда да блокират работата на комисията за отнемане на незаконно имане. Оказва се обаче, че прозорецът между публикуването на решението и промените в закона се оказва решаващ за Тодоров и той успява да спаси парите си, които до ден днешен не е доказано, че са с чист произход.

По-внимателен прочит в тази история показва и друго – самият Калоян Тодоров също не е случаен. Бизнесът му пряко е бил свързан в годините с „Икономедия“ на подсъдимия по две дела за тежки финансови престъпления Иво Прокопиев. Фирмата на разградският бос е била свързана с друго дружество, основател на „София ивент център“. Самият център пък в последните няколко години замени една от изконните явки на задкулисните играчи - „Червената къща“. В центъра редовно се организират събития, свързани със задкулисните играчи, а преди няколко година там бе учредена и олигархичната формация „Да, България“, оглавена от проваления правосъден министър Христо Иванов.