Един прелюбопитен факт от битието на проваления правосъден министър Христо Иванов изскача като повод за злостната му пропагандна атака срещу прокуратурата и държавността.
Става въпрос за постановление на държавното обвинение, с което преди месеци е възобновено досъдебно производство от 2015 г. за документно престъпление, при което са били фалшифицирани подписи на Иванов като правосъден министър.

Първоначално разследването е било образувано срещу неизвестен извършител. Предметът му са изготвени неистински официални документи, с които са прекратени служебните правоотношения на двама души. Според експертиза подписът на министъра е фалшифициран, но печатът, положен върху него, е автентичен. Прокуратурата посочва, че независимо от това, правомощията на двамата служители били прекратени.

Делото е свързано със заповеди за прекратяване на трудови правоотношения със служители на министерството от декември 2014 и март 2015, за които експертиза е установила, че подписите под тях не са положени от Христо Иванов.

Подписите на останалите лица, съгласували въпросните заповеди, обаче са автентични, както и  печатът, положен върху подписа на министъра на правосъдието.

Разследването е било спряно през  2017 година заради неразкриване на извършителя на деянието, но нови факти и обстоятелства, са причина на 28 април тази година делото да бъде възобновено, уточняват от прокуратурата.

Самият Иванов с половин уста призна за подписите, но дълго време не си показваше носа от земята като същински мравояд. В разгара на лятото, обаче явно е преценил, че ако премине в контраатака разследването срещу него може да потъне в архива. 

И започнаха попълзновенията му в Росенец и тангото с НСО. След това в комбина с началника на политическата полиция на Костов - Атанасов заедно пробваха да вземат главата на вътрешния министър Младен Маринов.

Какъв парадокс само - "юрист" с отнети адвокатски права, коронясан от Бойко за правосъден министър, се изправя срещу Маринов, който сам е извървял пътя от редови полицай през началник на СДВР, главен секретар на МВР и министър.

И докато Маринов сам е изкачвал йерархичната стълба, то Иванов е пълзял с превит гръб и изплезен език пред Бойко Борисов. Да, това е същият Борисов, на когото сега иска оставката.

В Министерския съвет още си спомнят как сутрин Иванов е пристигал в кабинета на Бойко заедно със сутрешното турско кафе и след това се е умилквал. Внезапно на втората година от управлението, Иванов започна да критикува в телевизионния ефир, но всички си спомнят акостирането му в правителството.

По едно време Борисов се усети и в типичния си стил реши да бойкотира абстрактната правосъдна реформа на Иванов, като просто отиде да порита футбол. Резултатът беше неспасяем гол във вратата на Христо Иванов и единствен възможен изход - оставка. 

Години по-късно Иванов отчаяно опитва да напомни за себе си с провокативни прояви. Само,че мотивът за тях става все по-очевиден.

Подобно на Христо Иванов, Методи Лалов се навърташе около Бойко, но сега първите двама го играят борци за справедливост


Ние не очакваме, че г-н Иванов ще каже по любимата си телевизия bTV защо се е затичал да сваля главния прокурор, вътрешния министър и правителството. Не очакваме, защото го знаем.

Ивайло КРАЧУНОВ