Най-голямата книжарница на открито на столичния площад "Славейков" в София ще бъде премахната. Главният архитект Петър Диков пък трябва да предложи нова визия за мястото. Около това становище се обединиха всички съветници от всички партии в комисията по архитектура на Столичния общински съвет, пише в утрешния си брой в. "Труд".
"Мястото е едно от най-красивите в града, а сега там има сергии и найлони дори и до спирката на трамвая", заяви съветникът Росен Малинов (БСП). Мнението подкрепи и арх. Людмил Леонидов (ГЕРБ). Според съветниците мястото на пазара не било в центъра. А и в града вече имало достатъчно книжарници, така че нямало нужда от сергиите.
Според съветниците трябвало да се изготви нова визия за цял комплекс, в който да влизат пл. "Славейков", пл. "Гарибалди" и ул. "Граф Игнатиев" до бул. "Васил Левски", където сега има зеленчуков пазар. Повод за идеята за реорганизация на пл. "Славейков" стана предложение на арх. Диков там да бъде разположен билетен и информационен център за опера и балет. Тя обаче не срещна одобрение. "Защо да е точно тан?! Преди 10 г. по същия начин разрешихме билетен център на театър "София" на ъгъла на ул. "Славянска беседа" и ул. "Раковски", а там сега се продават цветя. Каква е гаранцията, че с павилиона на "Славейков" няма да стан етака", заяви Малинов.  /БЛИЦ