Коментар на Мариела НОРДЕЛ:

 Аз съм вярваща, активно вярвам, както ни дефинират сега, което ще рече, че гледам да ходя на църква не само по празниците. Старая се всеки един договор, който подписвам, и всяко едно начинание, което предприемам, да съобразявам на първо място с Десетте Божии заповеди, възпитавам детето си в любов и страх от Бога… И въпреки всичко се считам за най-грешна от грешните! Защото егото ми е все още по-силно от смирението. Защото и аз, както почти всички останали, съм много добра да съдя, да укорявам, да злословя…

Често чувам от мои познати „аз си вярвам в Бога по мой си начин, не ми трябват църквата и поповете за посредници между мен и Господ! Виж, че свещениците са обърнали вярата и храмовете в търговски дружества! Виж как една част от висшите духовници се разхождат с копринени раса, носят златни „Ролекс”-и, возят се в скъпи лимузини, а поповете по селата изнемогват в мизерия!“. И са прави! Лично аз съм свидетел как свещениците ни в Стокхолм и в Хага правят чудеса, за да има служба всяка неделя, на всеки празник. За наше щастие, Българската православна църква винаги е била доста либерална - ние не сме имали двуличните йезуити, католическата инквизиция, не плащаме индулгенции за опрощаване на греховете, въпреки че напоследък стана модно да се „даряват“ значителни средства за придобиване на титлата „архонт“. Един скандал обаче, различен от парите на владиците, разтресе наскоро църковната общност – студентката по богословие в СУ - Илона Попова, участва и стана финалистка в скандалния конкурс за красота „Мис Силикон“.


Мариела Нордел

Познавам Илона Попова от няколко години покрай различни светски събития и коронясването й за „Мис Лято“. Запомнила съм я като приятно, скромно момиче, което с удоволствие се облича в хубави дрехи и често променя драстично цвета на косата си. Въпреки че лесно може да й се лепне етикет „кифла“ или „златотърсачка“, поради красивата й фигура и лъскавия й лайфстайл, ако пообщувате малко повече с нея, ще забележите, че Илона е млада жена с консервативно възпитание, традиционни ценности и убийствена самоирония. Тя обожава квартала си – „Люлин“, разказва без притеснение истории от люлинския фолклор и не се срамува да прекарва уикендите в къщата на баба си в Искърското дефиле. Набива се и липсата на друг традиционен за Златките атрибут - мъжа касичка
Илонка израства в женско царство – отгледана е от баба си, докато майка й пътува до далечни дестинации като стюардеса, а по-късно имигрира в Германия, където работи като лекар, за да издържа роднините си в България. Всяко начинание на красивата миска е предварително обсъждано от женския съвет и подкрепяно от семейството й. Новият бюст е подарък от майка й, а когато става скандалът с участието й в „Мис Силикон“, баба й е най-големият й защитник. 


Ивона си навлече неприятели покрай участието си в конкурса “Мис Силикон”

Не мога да разбера защо за нашето общество е нормално абитуриентки да си слагат силикон за бала, банкерски щерки да се хвалят, че ще дарят старите си импланти „за благотворителност“, работещи майки да теглят кредити, за да си направят гърди, но очакваме от една студентка по богословие да се държи като хваната от гората?! Скандалът с Илона избухва точно заради това, че тя учи богословски науки: „От факултета дори ми се обадиха да не давам интервюта и да не участвам в предавания, за да не се раздухва темата. Има отвореното писмо до медиите и в момента тече подписка срещу мен. Лицемерите искат да ме изхвърлят от Софийския университет - нещо, което е толкова жалко и необосновано. Писмото е написано по толкова гнусен начин, дори са си позволили да цитират Библията! Не съм виждала подобен цирк, не съм знаела, че съм заобиколена от такива хора. Наричала съм ги мое семейство! Това са едни фалшиви псевдо-моралисти. Ще отстоявам правата си до последно, защото не съм направила нищо лошо! По никакъв начин не съм уронила авторитета на Богословския факултет или Църквата за разлика от някои духовни лица!”, възмущава се студентката. 

Потърсих мнението на свещеник Стоян Костов от Пазарджик: „Да, познавам момичето - потвърди той - свързах се с нея през май, защото ме възмути, че я нападат така ожесточено. Не може всички да се нахвърлят вкупом върху някой беззащитен човек – това е винаги подозрително. Говорихме, разпитах я и не видях нищо лошо или осъдително в поведението й. Тя е човек със съвест и сама може да прецени къде са границите. Освен това Софийският университет е светско заведение, там всеки може да учи, каквото си пожелае, дори и „Богословие“, нищо, че е мюсюлманин, атеист или нещо друго. Илона не е давала обед за монашество, тя е светски човек и сама може да решава какво да прави! Атаката срещу нея не е от църковните среди, това са по-скоро нейни колеги,  състуденти, завистчии или дори обикновена женска злоба!“. 
 

Ивона: Подаде ми ръка човек с огромен опит в бизнеса 

„Тази учебна година завършвам и след дипломирането ми искам да запиша магистратура, свързана със социални дейности. Отделно ще се заема и с предприемачество. Благодарна съм на скандала с участието ми в „Мис Силикон“, защото благодарение на него, доста хора – като свещеник Костов, се свързаха с мен да ме подкрепят и защитят. Подаде ми ръка и един човек, който има огромен опит в бизнеса. Този човек ми предложи съдружие и фирмата ни е вече факт. От догодина стартира нов конкурс за красота, чийто организатор ще съм аз – „Българска красота“. На него могат да участват красиви българи от всички възрасти и части на страната ни. Във всяка една от 28-те области ще се излъчи победител „Мис“, „Мистър“ и „Мисис Българска красота“. Те ще се състезават на финала в Търново за короната. Страната ни е известна с красивите си хора и уникална природа. Точно това е целта ни да промотираме по света! Защото ние няма просто да раздаваме титли, а да „изнасяме“ красота. Всеки един финалист ще получи предложение за работа в България или в чужбина и заедно с почтеното си място в конкурса, ще си тръгне и с договор за работа. Това е уникален сегмент – за много позиции навън се изисква красива външност и до сега това е монопол главно на агенциите за манекени. Няма така да се каже едно „бюро по труда“, което да предлага красиви работещи. Имаме запитвания от много притежатели на луксозни яхти и частни джетове за млади и атрактивни професионални служители. Освен че ще популяризираме българската красота по света, ние ще дадем възможност на много млади момчета и момичета да изкарват достойно прехраната си и хубавата им външност да е предимство за тях, а не недостатък, който да ги захвърли в ръцете на сводници, трафиканти на хора, недобросъвестни работодатели. Ние ще осигуряваме, освен работа и придобиването на професия за най-младите. Сега проверяваме възможностите какво европейско финансиране може да получим, за да открием наши професионални центрове, които да обучават кадри в професиите, които са най-търсени сред нашите клиенти“, споделя Ивона.